10 z 39
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Szyszki z ryżu preparowanego. Pamiętacie je? Mniam! Oprócz...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/3a/c9/64561fc48a0db_o_large.jpg)
fot. pixabay, Wikipedia, demotywatory, kwejk, aniagotuje, Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress
Pamiętacie kulinarne przysmaki PRL-u? Za tą kuchnią "z niczego" tęskni wielu. Co Wam najbardziej smakowało?
Ryżowe szyszki
Szyszki z ryżu preparowanego. Pamiętacie je? Mniam! Oprócz preparowanego ryżu do ich przygotowania potrzebujemy kajmaku. Najlepiej zagotować w tym celu puszkę słodzonego skondensowanego mleka, tę masę dodaje się do roztopionego masła. Masło z kajmakiem miesza się w garnku przez kilka minut.
Następnie należy zdjąć garnek z palnika i wsypać ryż preparowany. Całość mieszać, aż masa krówkowa oblepi cały ryż. Z przestudzonej lekko masy formuje się szyszki.