6 z 39
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Tatar wołowy obok zimnych nóżek był sztandarowa zakąską do...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/17/e7/64561fdd06768_o_large.jpg)
fot. pixabay, Wikipedia, demotywatory, kwejk, aniagotuje, Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress
Pamiętacie kulinarne przysmaki PRL-u? Za tą kuchnią "z niczego" tęskni wielu. Co Wam najbardziej smakowało?
Tatar wołowy
Tatar wołowy obok zimnych nóżek był sztandarowa zakąską do wódki. Najczęściej podawano go z żółtkiem, cebulą, korniszonami i marynowanymi grzybkami. Klasyczny tatar powinien był zrobiony z wołowiny, jednak w czasach PRL mięso było towarem deficytowym, zwłaszcza wołowina. Można było zastąpić ją mięsem wieprzowym, „podkolorowanym” nieco koncentratem z buraczków…