Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierwszorzędne ciasto krówka. Poznaj przepis na błyskawiczny biszkopt z białek. Oto sposób na puszyste ciasto z kajmakiem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto krówka to biszkopt przełożony pysznym kremem kajmakowym i ozdobiony orzechami i czekoladą. Zrobisz je niemal błyskawicznie. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ciasto krówka to biszkopt przełożony pysznym kremem kajmakowym i ozdobiony orzechami i czekoladą. Zrobisz je niemal błyskawicznie. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz przepisu na pyszne i szybkie do zrobienia ciasto? Proponuję przygotować pyszną krówkę na biszkopcie. To wyśmienite ciasto, które dodatkowo pozwoli nam wykorzystać białka. Przekonaj się, jakie jest smaczne i wypróbuj przepis na ciasto krówka na biszkopcie.

W skrócie

Przygotowując ciasta drożdżowe, kruche czy ciasteczka często zostaje nam sporo białek. Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na ich wykorzystanie – zrób biszkopt na samych białkach. Proponuję przełożyć go pyszną masą kajmakową i ozdobić orzechami i czekoladą. Takie ciasto krówka robi się bardzo szybko i z powodzeniem można podać je na co dzień i od święta.

Zobacz w galerii jak przygotować pyszne ciasto krówka.

Przepis na ciasto krówka na biszkopcie z białek

Czas przygotowania: 25 minut + pieczenie.
Porcja na blaszkę 23 × 28 cm.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 5 białek (3/4 szklanki),
  • 420 g mąki pszennej (około 2 i pół szklanki),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 60 ml mleka,
  • 200 ml oleju,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • puszka masy kajmakowej ok. 500 g,
  • 200 g miękkiego masła,
  • pół szklanki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich,
  • 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej.

Jak zrobić ciasto krówka na biszkopcie z białek?

  1. Zacznij ubijać białka mikserem, dodawaj stopniowo cukier oraz wanilię.
  2. Zmniejsz obroty miksera i wlej olej, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wystudź
  5. Zrób krem kajmakowy: utrzyj miękkie masło, dodając stopniowo masę kajmakową.
  6. Przekrój ciasto na pół.
  7. Posmaruj blat ciasta niemal całym kremem kajmakowym, przykryj drugim blatem ciasta.
  8. Resztę kremu kajmakowego rozsmaruj na wierzchu ciasta.
  9. Udekoruj ciasto posiekanymi orzechami i startą czekoladą.
Ciasto krówka to biszkopt przełożony pysznym kremem kajmakowym i ozdobiony orzechami i czekoladą. Zrobisz je niemal błyskawicznie. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Pierwszorzędne ciasto krówka. Poznaj przepis na błyskawiczny...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pierwszorzędne ciasto krówka. Poznaj przepis na błyskawiczny biszkopt z białek. Oto sposób na puszyste ciasto z kajmakiem - Strona Kuchni