Piersi kurczaka ze szpinakiem i serem - nacinane
Składniki:
2-3 piersi kurczaka
około 90 g świeżego szpinaku
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
75 g sera ricotta
2 garście tartego sera cheddar
mielona papryka słodka i ostra
szczypta mielonego imbiru
szczypta kurkumy oraz curry
sól, pieprz
oliwa
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy `1 łyżkę oliwy, dodajemy szpinak i smażymy, aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Pod koniec dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane drobno suszone pomidory, smażymy jeszcze chwilkę.
Do szpinaku z suszonymi pomidorami dokładamy mniej więcej 2 łyżki ricotty, podgrzewamy dalej, mieszając, aż ser się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.
Piersi kurczaka nacinamy co mniej więcej 2 cm, tworząc tzw kieszonki. Oprószamy solą, pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą, szczyptą kurkumy, imbiru oraz curry. Skrapiamy niewielką ilością oliwy i dokładnie mieszamy, wcierając przyprawy w mięso.
Powstałe wgłębienia/nacięcia wypełniamy przestudzonym farszem szpinakowym.
Mięso przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Po tym czasie wierzch posypujemy tartym serem cheddar. Zapiekamy dalej, aż ser się roztopi, a mięso „dojdzie” (przez kolejne 10-15 minut).