Szybki przepis na makaron z krewetkami
Składniki:
250 gram makaronu pappardelle lub innego rodzaju
3 łyżki masła
1/2 łyżeczki płatków papryki ostrej opcjonalnie
450 gram krewetek dużych obranych i oczyszczonych
3 duże ząbki czosnku zgniecione
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
50 gram parmezanu startego
natka pietruszki posiekana
sól do smaku
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj 1 łyżkę soli.
Wrzuć makaron i gotuj aż do uzyskania efektu al dente (o 1 minutę krócej niż jest opisane na opakowaniu).
Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzej masło i płatki chili.
Dodaj oczyszczone i suche krewetki oraz szczyptę soli i smaż prze 1.5 minuty z każdej strony. Następnie zdejmij z patelni i odłóż na bok.
Ugotowany makaron odcedź, ale zachowaj kilka łyżek lub 1/3 szklanki wody po makaronie.
Dodaj czosnek na patelnię oraz podsmażaj przez 30 sekund. Wsyp makaron i dodaj sok z cytryny ze śmietanką na patelnię i wszystko wymieszaj.
Dodaj parmezan i jeżeli chcesz aby twój makaron był bardziej wodnisty i kremowy to kilka łyżek zachowanej wody po makaronie. Wszystko wymieszaj.
Dodaj krewetki na patelnię oraz posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszaj. Podawaj na gorąco z dodatkową ilością parmezanu.