W skrócie
Gotowana fasolka szparagowa to prosty i zdrowy obiad na lato. Fasolka dobrze smakuje połączona z różnymi warzywami. Aby dodać pikanterii do podsmażonej bułki tartej, można dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek albo podsmażyć cebulkę. Podpowiadamy przepis na tradycyjne danie z ugotowanej fasolki szparagowej.
Fasolka szparagowa z bułką tartą – przepis na lato
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 800 g fasolki szparagowej,
- 2 l wody,
- 5 g soli,
- szczypta cukru.
Do polania:
- 50 g masła,
- 25 g bułki tartej,
- szczypta soli.
Jak zrobić fasolkę szparagową z bułką tartą?
Przygotowanie:
- Fasolkę szparagową należy oczyścić ze zdrewniałych włókien, poobcinać końcówki i opłukać.
- Wodę należy zagotować i gdy będzie wrzeć można ją posolić.
- Fasolkę szparagową należy gotować we wrzątku przez około 15 minut.
- W tym czasie należy na patelni rozpuścić masło i wsypać bułkę tartą. Należy ją podsmażyć do momentu, aż się zarumieni.
- Ugotowaną fasolkę szparagową przed podaniem należy polać bułką tartą z masłem. Danie najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
Fasolka szparagowa bez masła
Tradycyjna fasolka szparagowa z bułką tartą może być przygotowana także w wersji wegańskiej, czyli bez dodatku masła. Wystarczy bułkę tartą podsmażyć na oleju i doprawić płatkami drożdżowymi, które nadadzą wyrazistego smaku umami. Bułkę tartą można także podsmażyć z pesto bazyliowym, zblendowanymi suszonymi pomidorami lub rozkruszonymi migdałami. Warto wiedzieć, że ugotowana fasolka szparagowa z bułką tartą ma 90 kalorii w 100 gramach. A to sprawia, że chętnie sięgają po nią osoby ceniące zdrowe odżywianie.
Może cię także zainteresować:
Dodatki do fasolki szparagowej
Do zasmażki nadającej smaku fasolce szparagowej można dodawać różnego rodzaju orzechy. Świetnie sprawdzą się posiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe, podprażone płatki migdałów. W wersji eksperymentalnej można nawet dodać orzeszki piniowe. Gdy cenicie przepisy na każdą kieszeń do bułki tartej, można dodać zmielone pestki dyni lub słonecznika.
Mamy nadzieję, że ten przepis przywoła wspomnienia i zjecie pyszne danie na lato.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?