Jak w domu upiec chleb? To nie jest takie trudne. Przedstawiamy kilka przepisów na domowy chleb i bułki. Oto przepisy na chleb według Ewy Wachowicz, Magdy Gessler i Anny Lewandowskiej. Na koniec prezentujemy też szybki i prosty przepis na bułki z czterech składników.
Chleb owsiany według przepisu Ewy Wachowicz
Składniki
- 1 l - ciepłej wody
- 50 g - drożdży
- 1 łyżeczka - cukru
- 2 łyżeczki - soli
- 8 łyżek - płatków owsianych górskich
- 1 kg - mąki pszennej
- 1 garść - łuskanego słonecznika
- 1 garść - siemienia lnianego
- odrobina mleka
- do dekoracji: łuskany słonecznik
Przygotowanie
Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól i cukier. Wkruszyć drożdże i odstawić na 20 minut.
Następnie dodać mąkę, garść siemienia lnianego i garść łuskanego słonecznika. Wymieszać i przełożyć do 2 keksówek, natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. Na cieście rozprowadzić odrobinę mleka. Posypać łuskanym słonecznikiem. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Chleb pełnoziarnisty według przepisu Ewy Wachowicz
Składniki
- ½ kg - mąki z pełnego przemiału
- 4 łyżki - ziaren słonecznika
- 4 łyżki - siekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki - otrębów owsianych
- 4 łyżki - siemienia lnianego
- 50 g - drożdży
- ½ l - wody
- 1 łyżeczka - cukru
- 1 łyżeczka - soli
- mleko do zwilżenia
- czarnuszka do dekoracji
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier. Zalać ciepłą wodą (100 ml), wymieszać i odstawić. Do miksera wsypać mąkę. Dodać ziarna słonecznika, orzechy włoskie, otręby i siemię lniane. Wlać ciepłą wodę (400 ml) oraz rozpuszczone drożdże. Posolić. Dokładnie wymieszać.
Przełożyć do prostokątnej formy (np. keksówki, 30 cm x 12 cm), natłuszczonej masłem lub smalcem gęsim i wysypanej mąką razową. Wierzch wyrównać i zwilżyć mlekiem. Posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C. Po 20-30 minutach podnieść temperaturę do 200 st. C i piec przez 1 godzinę.
Wspieramy Lokalny Biznes!
Domowy chleb Magdy Gessler
Składniki
150 ml zakwasu żytniego
250 g mąki pszennej chlebowej
250 g mąki razowej
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczkę suszonych drożdży
1 łyżeczkę soli
3 łyżek pestek słonecznika
2 łyżki oliwy + oliwę do smarowania
Przygotowanie
W misce łączymy ze sobą zakwas, drożdże i ciepłą wodę. Następnie dodajemy sól, oliwę oraz mąkę pszenną i razową. To wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, a na koniec dodajemy pestki słonecznika. Następnie bierzemy kolejną miskę, którą smarujemy oliwą. Przekładamy do niej zgniecione ciasto i przykrywamy je natłuszczoną wcześniej folią spożywczą. Takie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło. Czas to ok. 2 godziny.
Gdy ciasto nam urośnie, to nadajemy mu kształt bochenka, który umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nasz bochenek smarujemy oliwą i lekko obsypujemy mąką. Znowu czekamy, aż nam ciasto wyrośnie. Tym razem odstawiamy je na ok. 1 godzinę.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210 stopni i wstawiamy do niego wyrośnięty bochenek. Całość pieczemy przez ok. 40 minut. I gotowe!
Nie przegap
Chleb bananowy według przepisu Anny Lewandowskiej
To zdrowy chleb domowej roboty z dodatkiem bananów.
Składniki
- 250 g wiórków kokosowych
- 4 banany
- 4 jajka
- 150 g mąki owsianej
- 150 g mąki gryczanej lub jaglanej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia proszku do pieczenia
- 2 garści rodzynek
- 4 łyżki cukru kokosowego
- 150 ml mleka roślinnego
- 100 g oleju kokosowego
- szczypta cynamonu
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Banany, jajka, cukier i olej zblendować. Dodać suche składniki, na koniec mleko roślinne i wszystko wymieszałam. Ciasto przełożyćdo prostokątnej blaszki o długości około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb piec w 180 stopniach przez około 50 minut i pozostawić go w piekarniku do wystudzenia.
Zobacz koniecznie
Bezglutenowy chleb warzywny według Anny Lewandowskiej
Składniki (na 16 porcji)
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 2 łyżki babki płesznik lub błonnika witalnego
- 1 duża cukinia
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 duża marchewka
- 1 szklanka dyni lub batatów
- 4 jajka
- 1/4 filiżanki oleju kokosowego
- 1 łyżka suszonej papryki
- 2 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli himalajskiej, morskiej lub jodowanej
- do posypania: dowolne nasiona
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Połączyć w misce suche składniki. Warzywa dokładnie umyć i zetrzeć na tarce: cukinię ze skórką – na średnich oczkach, obraną marchew i obraną dynię. Do osobnej miski dodać jajka, olej kokosowy, starte warzywa i wszystko wymieszać. Połączyć z resztą składników i dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do prostokątnej foremki (ok. 25×10 cm). Piec około 60–70 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, a chleb zostawić w środku do wystygnięcia.
Prosty przepis na szybkie bułki z 4 składników
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 50 g masła (ciepłego)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie
W misce lub garnku łączymy ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiamy je rękami na gładkie ciasto. Następnie trzeba odrywać ciasto po kawałku i formułować średniej wielkości kulki. Nasze bułki układamy na blaszce - nie za blisko siebie - i je lekko spłaszczamy (wystarczy przygnieść je lekko ręką). Tak przygotowane bułki smarujemy na koniec mlekiem i możemy posypać ulubioną posypką - czarnuszką czy sezamem. W nagrzanym do 200 stopni piekarniku bułki pieczemy ok. 15-20 minut.
Do smaku możemy dodać też różne składniki. Wtedy po wyrobieniu ciasta dodajemy np. sól, czosnek, ser żółty lub oregano lub inne przyprawy, na jakie mamy ochotę.
Bądź na bieżąco i obserwuj
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?