MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepiękne święconki w Żorach. Tłumy parafian zebrały się przed kościołem św. Stanisława

Robert Lewandowski
Robert Lewandowski
Wielu mieszkańców Żor przybyło w sobotę 30 marca przed kościół św. Stanisława, gdzie odbywało się święcenie pokarmów
Wielu mieszkańców Żor przybyło w sobotę 30 marca przed kościół św. Stanisława, gdzie odbywało się święcenie pokarmów RL
Mieszkańcy Żor z parafii św. Stanisława Biskupa i Męczennika, tłumnie zebrali się w sobotę 30 marca ze święconkami, by wspólnie przeżywać Wielką Sobotę. W koszyczkach tradycyjnie znalazły się chleb, jajka, sól oraz kiełbasa i wędliny. Wielka Sobota to czas refleksji nad śmiercią Chrystusa i oczekiwania na jego zmartwychwstanie.

Święconki w Żorach. Tłumy parafian przed kościołem św. Stanisława

W Wielką Sobotę, w Żorach, podobnie jak w innych częściach Polski, mieszkańcy tłumnie ruszyli do kościołów ze święconkami. To wielowiekowy zwyczaj, w którym parafianie przynoszą do świątyń koszyczki, wypełnione produktami, które następnie będą konsumowane w trakcie śniadania w Niedzielę Wielkanocną.

Tak było również w parafii św. Stanisława, gdzie mieszkańcy tłumnie zebrali się przed kościołem, aby pokarmy, które ze sobą przynieśli, zostały poświęcone.

Tradycja święcenia pokarmów

Święcenie pokarmów podczas Wielkanocy w Kościele katolickim jest ważnym i symbolicznym obrządkiem, który odbywa się w wielu parafiach na całym świecie. Jest to tradycja, która ma korzenie w starożytnej praktyce chrześcijańskiej. Podczas obrzędu, wierni przynoszą do kościoła kosze zawierające różnorodne pokarmy, które zostaną spożywane podczas świątecznego śniadania wielkanocnego. Wśród tych pokarmów często znajdują się chleb, jajka, mięso, sól, pascha (specjalny rodzaj ciasta wielkanocnego), a czasem także inne potrawy lokalnej tradycji.

Kapłan poświęca te pokarmy, odmawiając specjalne modlitwy. Proces ten ma na celu symboliczne poświęcenie pokarmów, aby uczcić zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa i związaną z tym radość Wielkanocy.

Po poświęceniu, święcone pokarmy są często przechowywane w domach wiernych do czasu spożycia podczas uroczystego śniadania wielkanocnego, zazwyczaj po mszy świętej. W niektórych regionach istnieją także lokalne zwyczaje związane z podawaniem tych pokarmów rodzinie i przyjaciołom jako wyrazu wspólnoty i radości z okazji Wielkanocy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy ocenili rząd Tuska. Zaskakujące wyniki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni