Koktajl gruszkowo-arbuzowy
Składniki na 4 porcje: 300 g gruszek, 300 g arbuza, 200 g nektarynek, kilka kropel soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego.
Sposób przygotowania: Gruszki kroimy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Dokładnie je płuczemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę, nie obierając ze skórki. Arbuza kroimy na kawałki i oczyszczamy z pestek. Nektarynkę płuczemy i dzielimy na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy w dużą kostkę. Owoce przekładamy do miski, dodajemy kilka kropel soku z cytryny i miód wielokwiatowy. Całość miksujemy na gładką masę.
Herbaciany koktajl
Składniki na 4 porcje: 1 l mleka, 4 łyżeczki białej herbaty liściastej, 500 ml lodów waniliowych, 1 mleczko kokosowe, odrobina miodu.
Sposób przygotowania: Herbatę zaparzamy w 250 ml gorącej, ale nie wrzącej wody przez około 3 minuty i odstawiamy na kilkanaście minut do wystudzenia. Następnie miksujemy mleko z naparem herbacianym, lodami waniliowymi i mleczkiem kokosowym. Całość słodzimy, według upodobań, naturalnym miodem. Jeśli koktajl podajemy w wysokich szklankach, można ozdobić go bitą śmietaną i plastrem limonki albo listkiem świeżej mięty.
UWAGA KOKTAJL TYLKO DLA ODWAŻNYCH
Świerszcze w mlecznym szejku to nowy hit restauracji w Meriden e amerykańskim stanie Connecticut. Właściciele przekonują, że owady to samo zdrowie, bo jest w nich dużo protein. W każdym koktajlu jest prawie setka świerszczy, a w restauracji wciąż przybywa amatorów nowego napoju.
Lekki koktajl arbuzowy
Składniki: 800 g arbuza, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka cukru, kostki lodu.
Sposób przygotowania: Arbuza kroimy na mniejsze kawałki i oczyszczamy z pestek. Wkładamy do lodówki na około 30-60 minut, by dobrze się schłodził. Następnie przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i cukier. Wszystko miksujemy na gładką masę. Gotowy napój arbuzowy przelewamy do szklanek i dodajemy kostki lodu. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Koktajl z kaszą jaglaną
Składniki na 1 porcję: 50 g kaszy jaglanej i 120 ml wody do gotowania, 700 ml mleka roślinnego na przykład migdałowego, 1 banan, 1 łyżka kakao gorzkiego, 3-4 daktyle.
Sposób przygotowania: Kaszę prażymy na patelni, a potem gotujemy do miękkości. Przekładamy do miski, zalewamy mlekiem roślinnym, dodajemy banana, daktyle, kakao i miksujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka roślinnego.
Słodki koktajl malinowy
Składniki na 2 porcje: 1 szklanka malin, 1 szklanka mleka i 100 ml lodów waniliowych.
Sposób przygotowania: Maliny obieramy, płuczemy i suszymy. Następnie miksujemy je razem z mlekiem, dodajemy lody waniliowe i ponownie miksujemy. Gotowy koktajl przelewamy do dwóch wysokich szklanek, posypujemy cynamonem i dekorujemy listkiem melisy lub mięty.
Koktajl malinowo-bananowy
Składniki na 2 porcje: 350 g malin, 1 banan, 1 opakowanie jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mleka, 1 cukier waniliowy, ewentualnie ćwierć tabliczki czekolady.
Sposób przygotowania: Maliny płuczemy i osączamy na sitku. Obranego ze skórki banana rozdrabniamy w blenderze razem z malinami. Dodajemy stopniowo jogurt naturalny, cukier, mleko i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy koktajl wkładamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem możemy posypać pokruszoną czekoladą.
Koktajl marchewkowo-owocowy
Składniki na 2 porcje: 2 marchewki, kilka-, kilkanaście truskawek, 1 mango, 1 nieduża pomarańcza, 1 jabłko, miód do smaku.
Sposób przygotowania: Owoce i marchewkę dokładnie myjemy, mango i pomarańczę obieramy ze skórki. Kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Całość miksujemy na gładką masę, dodając ewentualnie odrobinę miodu do smaku. Koktajl podajemy w wysokich szklankach ozdobiony listkiem świeżej melisy.
Koktajl truskawkowy
Składniki na 4 porcje: 400 g świeżych truskawek, 600 ml jogurtu naturalnego, garść listków świeżej mięty albo bazylii, miód do smaku.
Sposób przygotowania: Truskawki myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy z szypułek. Osuszamy je i miksujemy z jogurtem i garścią listków świeżej mięty albo bazylii. W zależności od tego, jak słodkie są truskawki, dodajemy odrobinę miodu.
Koktajl z owoców cytrusowych
Składniki na 1-2 porcje: 2 mandarynki, kiwi, banan, duża pomarańcza, grejpfrut, łyżeczka płynnego miodu, 2 łyżki płatków owsianych, kilka listków melisy.
Sposób przygotowania: Owoce obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i miksujemy. Pod koniec dodajemy miód i płatki owsiane, mieszamy, rozlewamy do szklanek i dekorujemy melisą.
UWAGA KOKTAJL TYLKO DLA ODWAŻNYCH
Świerszcze w mlecznym szejku to nowy hit restauracji w Meriden e amerykańskim stanie Connecticut. Właściciele przekonują, że owady to samo zdrowie, bo jest w nich dużo protein. W każdym koktajlu jest prawie setka świerszczy, a w restauracji wciąż przybywa amatorów nowego napoju.
*Wybieramy Dziewczynę Lata 2015 ZGŁOŚ SIĘ i ZAGŁOSUJ NA KANDYDATKĘ
*Nowy sklep IKEA powstanie w Zabrzu
*Burza na Śląsku i Zagłębiu. Po burzy Rydułtowy wyglądają jak po wojnie ZDJĘCIA + WIDEO
*Przepis na leczo SPRAWDZONY I NAJSZYBSZY
*Program Rolnik szuka żony 2: Rolniczka Anna będzie gwiazdą
*Plebiscyt Fotolato 2015 WYGRAJ FANTASTYCZNE NAGRODY
*Erotyczna bielizna i gadżety z Zabrza podbijają rynek w Arabii Saudyjskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?