PRZEPIS NA KOKTAJL: Sprawdzone koktajle OWOCOWE na upał dostarczą witamin i ugaszą pragnienie

Elżbieta Święcka
Udostępnij:
Ale upał! Chce się pić. Zamiast pić cały czas herbatę i kawę, spróbuj koktajli. PRZEPIS NA KOKTAJL OWOCOWY Przygotowanie tych koktajli wcale nie jest pracochłonne!

Koktajl gruszkowo-arbuzowy

Składniki na 4 porcje: 300 g gruszek, 300 g arbuza, 200 g nektarynek, kilka kropel soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego.

Sposób przygotowania: Gruszki kroimy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Dokładnie je płuczemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę, nie obierając ze skórki. Arbuza kroimy na kawałki i oczyszczamy z pestek. Nektarynkę płuczemy i dzielimy na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy w dużą kostkę. Owoce przekładamy do miski, dodajemy kilka kropel soku z cytryny i miód wielokwiatowy. Całość miksujemy na gładką masę.

Herbaciany koktajl

Składniki na 4 porcje: 1 l mleka, 4 łyżeczki białej herbaty liściastej, 500 ml lodów waniliowych, 1 mleczko kokosowe, odrobina miodu.

Sposób przygotowania: Herbatę zaparzamy w 250 ml gorącej, ale nie wrzącej wody przez około 3 minuty i odstawiamy na kilkanaście minut do wystudzenia. Następnie miksujemy mleko z naparem herbacianym, lodami waniliowymi i mleczkiem kokosowym. Całość słodzimy, według upodobań, naturalnym miodem. Jeśli koktajl podajemy w wysokich szklankach, można ozdobić go bitą śmietaną i plastrem limonki albo listkiem świeżej mięty.

UWAGA KOKTAJL TYLKO DLA ODWAŻNYCH
Świerszcze w mlecznym szejku to nowy hit restauracji w Meriden e amerykańskim stanie Connecticut. Właściciele przekonują, że owady to samo zdrowie, bo jest w nich dużo protein. W każdym koktajlu jest prawie setka świerszczy, a w restauracji wciąż przybywa amatorów nowego napoju.

Lekki koktajl arbuzowy

Składniki: 800 g arbuza, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka cukru, kostki lodu.
Sposób przygotowania: Arbuza kroimy na mniejsze kawałki i oczyszczamy z pestek. Wkładamy do lodówki na około 30-60 minut, by dobrze się schłodził. Następnie przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i cukier. Wszystko miksujemy na gładką masę. Gotowy napój arbuzowy przelewamy do szklanek i dodajemy kostki lodu. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

Koktajl z kaszą jaglaną

Składniki na 1 porcję: 50 g kaszy jaglanej i 120 ml wody do gotowania, 700 ml mleka roślinnego na przykład migdałowego, 1 banan, 1 łyżka kakao gorzkiego, 3-4 daktyle.

Sposób przygotowania: Kaszę prażymy na patelni, a potem gotujemy do miękkości. Przekładamy do miski, zalewamy mlekiem roślinnym, dodajemy banana, daktyle, kakao i miksujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka roślinnego.

Słodki koktajl malinowy

Składniki na 2 porcje: 1 szklanka malin, 1 szklanka mleka i 100 ml lodów waniliowych.
Sposób przygotowania: Maliny obieramy, płuczemy i suszymy. Następnie miksujemy je razem z mlekiem, dodajemy lody waniliowe i ponownie miksujemy. Gotowy koktajl przelewamy do dwóch wysokich szklanek, posypujemy cynamonem i dekorujemy listkiem melisy lub mięty.

Koktajl malinowo-bananowy

Składniki na 2 porcje: 350 g malin, 1 banan, 1 opakowanie jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mleka, 1 cukier waniliowy, ewentualnie ćwierć tabliczki czekolady.

Sposób przygotowania: Maliny płuczemy i osączamy na sitku. Obranego ze skórki banana rozdrabniamy w blenderze razem z malinami. Dodajemy stopniowo jogurt naturalny, cukier, mleko i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy koktajl wkładamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem możemy posypać pokruszoną czekoladą.

Koktajl marchewkowo-owocowy

Składniki na 2 porcje: 2 marchewki, kilka-, kilkanaście truskawek, 1 mango, 1 nieduża pomarańcza, 1 jabłko, miód do smaku.

Sposób przygotowania: Owoce i marchewkę dokładnie myjemy, mango i pomarańczę obieramy ze skórki. Kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Całość miksujemy na gładką masę, dodając ewentualnie odrobinę miodu do smaku. Koktajl podajemy w wysokich szklankach ozdobiony listkiem świeżej melisy.

Koktajl truskawkowy

Składniki na 4 porcje: 400 g świeżych truskawek, 600 ml jogurtu naturalnego, garść listków świeżej mięty albo bazylii, miód do smaku.

Sposób przygotowania: Truskawki myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy z szypułek. Osuszamy je i miksujemy z jogurtem i garścią listków świeżej mięty albo bazylii. W zależności od tego, jak słodkie są truskawki, dodajemy odrobinę miodu.

Koktajl z owoców cytrusowych

Składniki na 1-2 porcje: 2 mandarynki, kiwi, banan, duża pomarańcza, grejpfrut, łyżeczka płynnego miodu, 2 łyżki płatków owsianych, kilka listków melisy.

Sposób przygotowania: Owoce obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i miksujemy. Pod koniec dodajemy miód i płatki owsiane, mieszamy, rozlewamy do szklanek i dekorujemy melisą.

UWAGA KOKTAJL TYLKO DLA ODWAŻNYCH
Świerszcze w mlecznym szejku to nowy hit restauracji w Meriden e amerykańskim stanie Connecticut. Właściciele przekonują, że owady to samo zdrowie, bo jest w nich dużo protein. W każdym koktajlu jest prawie setka świerszczy, a w restauracji wciąż przybywa amatorów nowego napoju.


*Wybieramy Dziewczynę Lata 2015 ZGŁOŚ SIĘ i ZAGŁOSUJ NA KANDYDATKĘ
*Nowy sklep IKEA powstanie w Zabrzu
*Burza na Śląsku i Zagłębiu. Po burzy Rydułtowy wyglądają jak po wojnie ZDJĘCIA + WIDEO
*Przepis na leczo SPRAWDZONY I NAJSZYBSZY
*Program Rolnik szuka żony 2: Rolniczka Anna będzie gwiazdą
*Plebiscyt Fotolato 2015 WYGRAJ FANTASTYCZNE NAGRODY
*Erotyczna bielizna i gadżety z Zabrza podbijają rynek w Arabii Saudyjskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie