Przepis na obłędne ciasto z rabarbarem. Robi się je ekspresowo i zawsze się udaje. Rozpływa się w ustach!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto z rabarbarem pachnie wanilią. Rabarbar nadaje kwaskowości. Kliknij w kolejne zdjęcie i zobacz przepis!
Ciasto z rabarbarem pachnie wanilią. Rabarbar nadaje kwaskowości. Kliknij w kolejne zdjęcie i zobacz przepis! Katarzyna Puczyńska
To ciasto z rabarbarem jest pyszne, wilgotne i banalnie proste w wykonaniu. Jego zrobienie zajmuje zaledwie kwadrans, a pieczenie, podczas którego zapach rozniesie się po całym domu, 40 minut. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zobacz sprawdzony przepis!

Spis treści

Rabarbar - sprawdzony przepis

Sezon na rabarbar trwa całą wiosnę i lato. To zdrowe i charakterystyczne w smaku warzywo idealnie nadaje się do przygotowania zarówno słonych, jak i słodkich potraw. Mam dla Ciebie sprawdzony przepis na ciasto z rabarbarem. Jest ono nie tylko pyszne, ale i bardzo proste i szybkie do zrobienia. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować, przelać do blaszki i posypać kawałkami rabarbaru. Proponuję doprawić ciasto wanilią, ale równie dobrze będzie smakować z odrobiną cynamonu. Po upieczeniu wystarczy je oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz w galerii, jak przygotować błyskawiczne i pyszne ciasto z rabarbarem.

Przepis na szybkie ciasto z rabarbarem

czas przygotowania: ok. 15 minut + pieczenie: 40 minut
porcja: na blaszkę 23x35 cm
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 5 jajek,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 3 lub 4 łodygi rabarbaru,
  • opcjonalnie: cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić ciasto z rabarbarem?

  1. Umyj rabarbar, osusz, jeśli ma włóknistą skórkę to ją obierz. Młode łodygi rabarbaru nie wymagają obierania.
  2. Pokrój rabarbar na ok. 1 cm kawałki.
  3. Rozpuść masło.
  4. Wymieszaj w misce sypkie składniki: mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia.
  5. Jajka utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą i jasną masę.
  6. Nie wyłączając miksera, dodaj masło i sypkie składniki.
  7. Przełóż ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Na wierzchu ciasta poukładaj kawałki rabarbaru.
  9. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
  10. Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Rabarbar i jego właściwości

Rabarbar cieszy się w Polsce dużą popularnością. Dawniej roślina ta sadzona była chętnie w przydomowych ogródkach, dziś najczęściej możemy kupić go w sklepie.

Sezon na rabarbar trwa całą wiosnę i lato. Najlepiej smakuje, gdy jego łodygi są jeszcze młode i mają cienką skórkę, która nie wymaga obierania.

Jedną z największych zalet rabarbaru jest to, że dostarcza nam bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów. Jest także źródłem sporej ilości błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Swój kwaskowaty smak rabarbar zawdzięcza obecności kwasu cytrynowego, kwasu jabłkowego i olejków eterycznych.

Zobacz także: Muffiny z rabarbarem na deser. Sprawdzony przepis na domowe babeczki. Wypróbuj wypiek idealny na piknik

Rabarbar zawiera składniki mineralne oraz witaminy, m.in.:

  • duże ilości witaminy A,
  • magnez,
  • potas,
  • żelazo,
  • witaminy C, E, K, B1, B2, B6,
  • kwas foliowy,
  • niewielką ilość jodu.

Rabarbar ma mało kalorii - w 100 g produktu jest około 15 kcal. Ma działanie przeczyszczające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu.

Kto nie może jeść rabarbaru?

Mimo wielu zalet i zdrowotnych właściwości spożycie dużej ilości rabarbaru może być dla niektórych osób szkodliwe, ze względu na dużą ilość kwasu szczawiowego w rabarbarze (w 100 g produktu znajduje się około 570-1900 mg szczawianów), który powoduje powstawanie kamieni nerkowych, zwiększa ryzyko niewydolności nerek, prowadzi do odwapnienia kości, zapalenia stawów, a nawet zaburzenia pracy serca.

Ze względu na dużą zawartość szczawianów rabarbaru powinny unikać osoby:

  • z kamicą szczawianową,
  • dną (skazą) moczanową,
  • osteoporozą,
  • dzieci i kobiety w ciąży,
  • kobiety karmiące piersią.
Ciasto z rabarbarem pachnie wanilią. Rabarbar nadaje kwaskowości. Kliknij w kolejne zdjęcie i zobacz przepis!

Przepis na obłędne ciasto z rabarbarem. Robi się je ekspreso...

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera

żródło: dietetycy.org.pl

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Przepis na obłędne ciasto z rabarbarem. Robi się je ekspresowo i zawsze się udaje. Rozpływa się w ustach! - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie