Krem z pieczonych batatów i marchewki
SKŁADNIKI
2 bataty
1 duża marchewka
2 duże ząbki czosnku
½ cebuli
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kurkumy
2-3 szklanki bulionu lub wody (dolewamy stopniowo, żeby przykryć warzywa)
2-3 łyżki oliwy
do podania
jogurt naturalny (sprawdzi się lepiej niż mleczko kokosowe i śmietanka, bo przyjemne przełamie słodycz)
płatki chili
pietruszka lub kolendra
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Obieramy i kroimy w plastry marchewki, bataty.Układamy w naoliwionym naczyniu do zapiekania. Dorzucamy czosnek (w łupince) i cebulę).
Pieczemy przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Warzywa wyjmujemy, czosnek obieramy i wszystko wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem tak, żeby w niewielkim stopniu przykrywał warzywa. Doprawiamy kurkumą, imbirem, solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut i miksujemy.