Koło w Lipowej na Żywiec-czyźnie działa od 1955 r. Pro-paguje m.in. zwyczaje, tradyc-je, stroje, pieśni, przyśpiewki ludowe. Członkinie biorą udział w uroczystościach wiejskich i kościelnych, uczestniczą w konkursach potraw regionalnych zajmując I lub II miejsca. Koło prowadzi kursy, doskonali gospodynie w pieczeniu ciast oraz przy-gotowywaniu regionalnych potraw, często z dodatkiem śliwki, z której gmina słynie.
Pasztet ze śliwką
Składniki:
20 dkg wątróbki drobiowej
3 udka gotowane
20 dkg chleba
mleko
30 dkg kurek lub pieczarek
2 jajka
5 dkg pokrojonych suszonych śliwek
3 cebule
2 ząbki czosnku
tymianek
ziele angielskie mielone
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
5 dkg masła
Sposób przygotowania:
Chleb namoczyć w mleku. Pokroić jedną cebulę i zasmażyć z kurkami. Wątróbkę zasmażyć z drugą pokrojoną cebulą. Chleb oraz kurki zmielić z kurczakiem i wątróbką na bardzo drobno. Ostatnią cebulę pokroić
w kostkę i zeszklić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodać do zmielonych składników. Całość dokładnie wymieszać i doprawić przyprawami. Pasztet przełożyć do natartych olejem foremek. Na wierzch położyć plasterki masła.
Na blachę ułożyć foremki, wlać wodę i piec w kąpieli wodnej w temperaturze 160-180 C około 60 minut.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Cudowny gol w Centralnej Lidze Juniorów
Magazyn sportowy Dziennika Zachodniego KIBIC
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?