Przepisy na chłodniki, czyli idealne zupy na gorące dni. Orzeźwiające, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Sprawdź najlepsze przepisy
Gazpacho, czyli chłodnik po hiszpańsku
Składniki:
1 kg pomidorów, 2 małe ogórki gruntowe lub 1/3 dużego ogórka szklarniowego, 1/4 papryki, 2 plastry cebuli, kawałeczek papryczki chili, 1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 2 łyżeczki octu winnego, 4 łyżki zwykłej oliwy, około 3/4 - 1 szklanka miąższu z białego pieczywa (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Na początku pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy. Następnie kroimy na kawałki. Otrzymany miąższ dodajemy do soku w misce. Z pozostałych nasion pomidorów wyciskamy jak najwięcej soku. W następnym etapie nasiona wyrzucamy i do soku z miąższem dodajemy obrane i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę.
Teraz dodajemy także chili, sok z limonki, ocet winny, oliwę oraz pieczywo. Całość przekładamy do pojemnika blendera i miksujemy przez około pół minuty. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Do smaku możemy dodać także odrobinę cukru.
Otrzymane Gazpacho chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny. Po tym czasie zupę przelewamy do miseczek. Wierzch zupy posypujemy pokrojonymi w kosteczkę warzywami wymieszanymi z sokiem, skórką limonki i oliwą. Do smaku dodajemy także pokruszony drobno ser feta. Gazpacho podajemy z chrupiącą bagietką.