MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na chłodniki, czyli idealne zupy na gorące dni. Orzeźwiające, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Sprawdź najlepsze przepisy

Aleksandra Szatan
Chłodnik litewskiSkładniki: 250 g masła, 3 pęczki botwiny,1 cały burak, 2 duże ogórki, 1 pęczek rzodkiewki, 5 ząbków czosnku,  1 pęczek szczypiorku, mały pęczek koperku, 400 ml maślanki, 400 ml jogurtu naturalnego, sól i pieprz do smaku,3-4 jajka, koperekPrzygotowanie:Masło rozpuszczamy w garnku. Botwinę siekamy, a buraka kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy. Ogórki i rzodkiew kroimy w niezbyt drobną kostkę i dodajemy do botwiny. Szczypiorek i koperek siekamy, dodajemy do reszty składników i mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dorzucamy do rondla, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podsmażamy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa nieco zmiękną i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnych warzyw wlewamy mocno schłodzony kefir oraz jogurt naturalny i mieszamy. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki i układamy je na zupie tuż przed podaniem. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Chłodnik litewskiSkładniki: 250 g masła, 3 pęczki botwiny,1 cały burak, 2 duże ogórki, 1 pęczek rzodkiewki, 5 ząbków czosnku, 1 pęczek szczypiorku, mały pęczek koperku, 400 ml maślanki, 400 ml jogurtu naturalnego, sól i pieprz do smaku,3-4 jajka, koperekPrzygotowanie:Masło rozpuszczamy w garnku. Botwinę siekamy, a buraka kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy. Ogórki i rzodkiew kroimy w niezbyt drobną kostkę i dodajemy do botwiny. Szczypiorek i koperek siekamy, dodajemy do reszty składników i mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dorzucamy do rondla, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podsmażamy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa nieco zmiękną i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnych warzyw wlewamy mocno schłodzony kefir oraz jogurt naturalny i mieszamy. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki i układamy je na zupie tuż przed podaniem. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE arc
Latem powinniśmy pamiętać o tym, by unikać ciężkostrawnych posiłków. Jednym z rozwiązań mogą być wracające do łask chłodniki. Można przygotowywać je w wielu wersjach, zarówno w postaci warzywnej, jak i owocowej. Zwykle przygotowanie chłodników nie zajmuje wiele czasu, a jest to lekki i zdrowy posiłek, zapewniający odpowiednią temperaturę ciała. Przepisy na chłodniki w galerii zdjęć.

Chłodniki idealne na gorące dni

W słoneczne dni większość z nas nie ma ochoty na ciężkostrawne posiłki, czy wielogodzinne gotowanie. W upały powinniśmy jeść szczególnie dużo warzyw i owoców. Idealną propozycją są chłodniki.
Są one nie tylko smaczną przekąską, ale również dobrym sposobem na uzupełnienie płynów. Dzięki niskiej wartości kalorycznej tych zup, unikniemy przegrzania organizmu podczas trawienia.

ZOBACZ IDEALNE PRZEPISY NA CHŁODNIKI
Przepisy publikujemy w opisach tych zdjęć

- Wakacje to wyjątkowy sezon pod względem warzyw i owoców. O tej porze jest ich najwięcej i są najsmaczniejsze, bo polskie. Dlatego tak łatwo w maksymalnie pół godziny przygotować z nich szybkie, smaczne i pełnowartościowe posiłki. Zachęcam do eksperymentów i odkrywania nowych smaków, bo nieoczywiste połączenia jak chłodnik z czereśniami i burakami, czy zupa ze świeżych, gruntowych ogórków smakują na prawdę doskonale – mówi Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.

Wakacje to sezon na chłodniki. Podstawą zazwyczaj jest jogurt, kefir i zsiadłe mleko, posiekane ogórki, koper oraz szczypior. Można je podawać z wieloma różnymi dodatkami. Zwykle ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a jest to lekki i zdrowy posiłek.

Przepisy na chłodniki znajdują się w galerii zdjęć.

Chłodnik litewskiSkładniki: 250 g masła, 3 pęczki botwiny,1 cały burak, 2 duże ogórki, 1 pęczek rzodkiewki, 5 ząbków czosnku,  1 pęczek szczypiorku, mały pęczek koperku, 400 ml maślanki, 400 ml jogurtu naturalnego, sól i pieprz do smaku,3-4 jajka, koperekPrzygotowanie:Masło rozpuszczamy w garnku. Botwinę siekamy, a buraka kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy. Ogórki i rzodkiew kroimy w niezbyt drobną kostkę i dodajemy do botwiny. Szczypiorek i koperek siekamy, dodajemy do reszty składników i mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dorzucamy do rondla, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podsmażamy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa nieco zmiękną i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnych warzyw wlewamy mocno schłodzony kefir oraz jogurt naturalny i mieszamy. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki i układamy je na zupie tuż przed podaniem. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Przepisy na chłodniki, czyli idealne zupy na gorące dni. Orz...

Nie przeocz

Musisz to wiedzieć

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni