Składniki:
1,5 kg ziemniaków (najlepiej mącznych)
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
200 g boczku lub kiełbasy (opcjonalnie)
200 g startego sera (najlepiej żółtego)
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany (30% tłuszczu)
1/2 szklanki mleka
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego majeranku (opcjonalnie)
1 łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w cienkie plastry (możesz użyć mandoliny). Cebule i czosnek drobno posiekaj. Jeśli używasz boczku lub kiełbasy, pokrój go w małe kawałki.
W dużym garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę, czosnek oraz opcjonalnie boczek lub kiełbasę na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić.
Dodaj pokrojone ziemniaki i kontynuuj smażenie przez kilka minut, mieszając, aż ziemniaki się zarumienią.
Następnie dodaj śmietanę, mleko i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, słodka papryka). Mieszaj całość, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Przenieś mieszankę ziemniaków do naczynia żaroodpornego, równo rozłóż na powierzchni.
Posyp wierzch startym serem.
Zapiekaj w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 45-60 minut, aż ziemniaki staną się miękkie, a wierzch zapiekanki będzie pięknie zrumieniony i ser się roztopi.
Po upieczeniu, wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozostaw na chwilę, aby przestygła i stężała.
Podawaj ciepłą zapiekankę ziemniaczaną jako główne danie lub jako dodatek do mięsa czy sałatek.