Jajka faszerowane z burakiem i chrzanem
Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo,
1 mały burak ugotowany do miękkości,
1 łyżka utartego dobrego, naturalnego chrzanu,
1 mały ząbek czosnku,
1 łyżeczka kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka majonezu,
1 łyżeczka koperku,
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na pół. Ostrożnie oddzielić żółtka od białek.
Burak zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać chrzan, bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Żółtka rozetrzeć widelcem i dodać do buraka z chrzanem.
Dodać śmietanę, majonez i koperek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem napełnić połówki białek.
Jajka najlepiej faszerować tuż przed podaniem, ponieważ farsz zabarwi białko.