MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grzybów przeznaczonych do suszenia nie myjemy (po zmoczeniu...

Przygotowanie grzybów krok po kroku - do spożycia, suszenia, mrożenia, marynowania

6. Suszenie

Grzybów przeznaczonych do suszenia nie myjemy (po zmoczeniu raczej zgniją niż wyschną). Wybieramy największe okazy. Odcinamy nóżki, kapelusze zaś kroimy na paski grubości palca. Pokrojone paski wkładamy do suszarki do grzybów. Przy ładnej pogodzie możemy nawlec je na nitki i powiesić na słońcu. Jeśli nie posiadamy suszarki, układamy grzyby w piekarniku (na kratce) i ustawiamy 80°C z nawiewem. Grzyby suszymy do momentu, gdy zaczną szeleścić. Gotowe przekładamy do słoika.

Zobacz również

„Bez znieczulenia”: Świątek była lepsza od Hitchcocka!

„Bez znieczulenia”: Świątek była lepsza od Hitchcocka!

Wybuch i pożar w Przylepie Zielonej Górze. Na miejsce wysłano straż

Wybuch i pożar w Przylepie Zielonej Górze. Na miejsce wysłano straż

Polecamy

Gliwicki policjant na wolnym wraz z mieszkańcami uratował 79-letniego seniora

Gliwicki policjant na wolnym wraz z mieszkańcami uratował 79-letniego seniora

Wojciech Cygan: Wierzymy, że z Papszunem Raków znów będzie odnosił sukcesy ROZMOWA

Wojciech Cygan: Wierzymy, że z Papszunem Raków znów będzie odnosił sukcesy ROZMOWA

Policyjny pościg za 15-latkiem pod Raciborzem. Co tam się stało?

Policyjny pościg za 15-latkiem pod Raciborzem. Co tam się stało?