W skrócie
Cukinia faszerowana mięsem mielonym może być lekkim dietetycznym daniem pełnym błonnika. Wystarczy, zamiast białego ryżu sięgnąć po zdrowszy ryż brązowy. Należy pamiętać, że ten składnik będzie gotować się dwa razy dłużej niż jego biała wersja. Zachęcamy, aby do farszu mięsnego przemycić także starte na grubych oczkach warzywa. Znakomicie połączy się z nimi marchewka, pietruszka, czosnek, a także odrobina startej bulwy selera. Proponujemy podstawowy przepis na cukinię faszerowaną mieloną wieprzowiną.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg cukinii,
- 600 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 100 g brązowego ryżu,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka oleju.
Opcjonalnie:
- 50 g sera feta lub mozzarelli.
Czytaj także: Prosta i pyszna sałatka z cukinii na zimę. Wypróbuj sprawdzony przepis na domowe przetwory z cukinii
Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem i ryżem?
Przygotowania:
- Ryż brązowy należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zajmie to około 25 minut.
- Cebulę trzeba umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cukinię należy przekroić na pół i wydrążyć miąższ, aby zrobić miejsce na farsz. Warzywa należy posmarować łyżką oleju i podpiec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170° Celsjusza z opcją grzania góra-dół.
- Pokrojoną drobno cebulę, czosnek i wydrążony miąższ należy podsmażyć z przyprawami na rozgrzanej patelni z łyżką oleju.
- Składniki należy wystudzić.
- Mielone mięso wieprzowe można wymieszać w dużej misce z przestudzonym ryżem, cebulą, czosnkiem, wydrążoną cukinią i przyprawami. Farsz do gołąbków trzeba dokładnie wymieszać, aby smaki równomiernie się rozprowadziły. Do farszu powinien być dodany przecier pomidorowy.
- Masę mięsną należy ułożyć do wydrążonej i podpieczonej cukinii.
- Treściwa cukinia faszerowana mięsem mielonym powinna być zapieczona z farszem w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 20 minut.
- Opcjonalnie na podpieczonym farszu można położyć pokrojoną fetę lub mozzarellę.
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem jest gotowana do podania, gdy ser się rozpuści.
Mamy nadzieję, że ten przepis zainspiruje was do ugotowania pysznego obiadu z cukinią w roli głównej.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?