Restaurant Week Silesia 2021 PROGRAM i LISTA RESTAURACJI Menu luksusowe i degustacyjne

Dorota Niećko
Dorota Niećko
W akcji Restaurant Week Silesia bierze udział 18 restauracji w regionie Pixabay
Restaurant Week powraca. Jednak jest drożej - 59 zł za osobę. W woj. śląskim jest też o wiele mniej restauracji niż w poprzednich latach - 18 wobec ponad 30. Za to pozostaje trzydaniowe menu i drink w cenie. Restaurant Week Silesia trwa od 9 do 27 czerwca 2021. Rezerwacje - tylko przez internet. W tym sezonie rządzą szparagi. Oto menu restauracji ze Śląska, Zagłębia i Bielska-Białej.

Zazwyczaj w akcji brało udział ponad 30 restauracji w całym regionie. Tym razem jest 18. We wtorek 9 czerwca zaczyna się kolejna edycja festiwalu Restaurant Week. Potrwa do 27 czerwca. W całej Polsce bierze w niej udział 400 lokali. Hasłem tegorocznej edycji jest "IDŹ! na bestsellery najlepszych restauracji". No właśnie. Idź, bo branża gastronomiczna nie przetrwa bez klientów. A dokąd i co jest w ofercie? Menu lokali z woj. śląskiego, czyli z akcji Restaurant Week Silesia 2021, znajdziecie w naszej galerii.

Wśród festiwalowych restauracji znalazły się także m.in. śląskie Ważne Miejsce (Katowice), BistrOficyna (Katowice), Boska (Gliwice), Pijarska 3 Restaurant & Cafe (Katowice, pierwszy raz w festiwalu), Bosco (Bielsko Biała), Kraken Restopub (Chorzów), MONO Patisserie & Bistro (Bielsko-Biała), Food&Ball By Arkadiusz Milik ( Katowice), AIOLI inspired by Katowice. Z Katowic jest 6 restauracji, z Bielska-Białej i Gliwic - po trzy, z Tarnowskich Gór dwie, po jednej z Chorzowa, Knurowa, Sosnowca, Dąbrowy Górniczej.

Pamiętacie zasady festiwalu Restaurant Week sprzed pandemii? Nie zmieniły się. Akcja polega na tym, że między 9 a 27 czerwca wyłącznie przez internet możecie zarezerwować stolik i wybrać menu w lokalu, który bierze w niej udział. Festiwalowe menu ma trzy dania, skomponowane specjalnie na tę okazję, a cena jest stała: 59 zł (49 zł zł przy płatności BLIK) za osobę. Aby zarezerwować stolik, należy odwiedzić stronę www.RestaurantWeek.pl i dokonać rezerwacji.

Nie przeocz

- Wiosenna edycja Restaurant Week to przede wszystkim wielkie święto powrotu sceny restauracyjnej, w którym bohaterami są bestsellerowe dania topowych szefów kuchni - zachęcają organizatorzy.

Powrót sceny restauracyjnej jest jednak droższy, niż wcześniej, po w poprzednich edycjach jedna osoba płaciła 49 zł za trzydaniowe menu degustacyjne. Podwyżki to znak popandemicznych czasów, w wielu restauracjach jest drożej niż rok temu.

- Tegoroczny Restaurant Week będzie szczególny z kilku powodów. Festiwal ma za zadanie pomóc restauracjom odrodzić się po kilku miesiącach zamknięcia. Mamy nadzieję, że dzięki wsparciu wspaniałych Gości to się uda! Ponadto podczas wiosennej edycji Goście, poza utęsknioną atmosferą restauracji, doświadczą popisowych dań stworzonych w wiodących restauracjach. Festiwalowa edycja bestsellerowych dań będzie więc przede wszystkim przedstawieniem najlepszych restauracji “w pigułce” - tak, aby Goście prócz samej atmosfery restauracyjnej mogli poczuć również najchętniej wybierane smaki w restauracjach- mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week.

W Festiwalu weźmie udział prawie 400 restauracji m.in.: z Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelskiego i Podhala.

Zobacz koniecznie

Musisz to wiedzieć

Już w lipcu kasy fiskalne dla branży beauty ?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie