Richard Bergfors, CEO Max Premium Burgers, stawia na jakość produktów i biznes pozytywny dla klimatu

Olga KrzyżykZaktualizowano 
Najstarsza szwedzka sieć restauracji szybkiej obsługi Max Premium Burgers weszła w 2017 roku na polski rynek. To także najstarszy europejski fast food. Pierwszy lokal ze skandynawskimi burgerami otwarto w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu, drugi w Gdańsku. Pod koniec minionego roku otwarto kolejne restauracje, trzecią w województwie śląskim, a dokładnie w Świętochłowicach przy trasie DTŚ (przy ul. Żołnierskiej 33, niedaleko granicy z Chorzowem) oraz czwartą w Warszawie.

To tylko początek ekspansji szwedzkiej marki na polskim rynku. W kolejnych 10 latach restauracji sieci Max Premium Burgers w Polsce ma być aż 200. W tym roku następne otwarcie, a jedno z nich znowu na Śląsku, w Tychach. - Przez ostatnich kilka lat bacznie obserwowaliśmy polski rynek, dokładnie analizując sytuację i oceniając możliwości. Podjęliśmy decyzję o otwarciu w Polsce naszych pierwszych restauracji, ponieważ mamy pewność, że jest to rynek, na którym wciąż widać ogromny potencjał rozwoju dla sieci takich jak nasza - mówi Richard Bergfors, CEO Max Premium Burgers. - Polacy coraz częściej stołują się poza domem, a zapotrzebowanie na dobre jedzenie, podawane szybko, cały czas rośnie. Widzimy też, że Polacy kochają burgery, co nas bardzo cieszy, bo my również - dodaje.

Świętochłowicka restauracja była 137. lokalem sieci Max Premium Burgers, która jest obecna w rodzimej Szwecji, ale także w Norwegii, Egipcie, a teraz także w Polsce. - We wszystkich naszych restauracjach zatrudniamy obecnie ok. 6 tysięcy pracowników. W Polsce mamy obecnie cztery lokale, w których pracę znalazło ok. 100 pracowników. Naszym celem jest jednak otwarcie w Polsce co najmniej 200 restauracji sieci Max Premium Burgers, co oznacza, że łącznie zatrudnimy ok. 10 tys. pracowników - wylicza Richard Bergfors, CEO Max Premium Burgers.

Max serwuje burgery już od 50 lat. To rodzinny biznes

Szwedzka firma sieci Max Premium Burgers to najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery. Na trzy lata przed pojawieniem się McDonald’s w Europie, Curt Bergfors i Britta Fredriksson, czyli założyciele sieci Max Premium Burgers, otworzyli swoją pierwszą restaurację w Gällivare, w północnej Szwecji. - Wszystko zaczęło się właśnie od moich rodziców, którzy otworzyli pierwszą restaurację 14 czerwca 1968 roku. W minionym roku świętowaliśmy 50-lecie marki - mówi Richard Bergfors.

- Curt przeniósł się do Sztokholmu, gdy miał 15 lat, gdzie pracował jako listonosz oraz w pobliskiej restauracji serwującej dania z grilla. W wieku 19 lat wrócił do Gällivare, małego miasteczka w północnej Szwecji, gdzie się urodził i wychował. Wraz z moją matką, Brittą, założyli pierwszą małą restaurację i położyli podwaliny pod Maxa. Tata zawsze powtarzał, ze chce stworzyć coś innego o dobrej jakości. I tak w tej małej restauracji w Gällivare serwował hamburgery, hod dogi, wołowinę, a także mięso renifera. Nie planował działać w całym kraju, jednak jego mały lokal odniósł tak duży sukces, że wkrótce otwarto drugą restaurację i kolejne - opowiada Richard Bergfors.

Biznes się rozwijał. W 1971 r. nowo otwarta restauracja przy ulicy Midgĺrdsvägen w Luleĺ została nazwana MAX od pseudonimu właściciela. W 2017 roku całkowity, roczny obrót firmy wyniósł już 328 mln euro. Do dzisiaj Max Premium Burgers pozostaje własnością założyciela marki i jego rodziny. Obecnym prezesem Max Premium Burgers jest Richard Bergfors, natomiast wiceprezesem jego brat Christoffer - synowie założyciela sieci.

- Wyróżnia nas właśnie to, że jesteśmy szwedzką, rodzinną firmą, która prowadzi interes po swojemu. To od nas, mnie, mojego taty i brata, zależy ostateczna decyzja dotycząca np. wyboru menu. Mamy też nasz zespół, zajmujący się wprowadzaniem nowych produktów do restauracji, i trzech profesjonalnych szefów kuchni oraz ich pomocników. Oni szukają cały czas pomysłów na produkty coraz lepszej jakości, ale to rodzina ma decydujący głos - zaznacza Richard Bergfors, który jest wielkim fanem burgerów. Jeździ po całym świecie i próbuje różnych smaków burgerów, a swoje opinie publikuje na swoim koncie na Instagramie - burgerspotting.

Od samego początku istnienia firmy najważniejszym aspektem była jakość i smak produktów. Do przygotowania dań używane są warzywa sezonowe. - Mięso wołowe oraz kurczaki, z których przygotowywane są nasze burgery, to najwyższej jakości produkty w 100 proc. pochodzące od polskich dostawców. W porównaniu z naszą konkurencją nie jesteśmy najtańsi. Nacisk kładziemy na jakość i smak. Staramy się być zdrowszą wersją fast foodu, dlatego w naszej ofercie są opcje: wegańska, wegetariańska, o niskiej zawartości węglowodanów, niskotłuszczowa, niskokaloryczna oraz bezglutenowa - wymienia CEO Max Premium Burgers.

Wołowina, ale też zielone menu dla wegan i wegetarian

Szwedzka sieć restauracji Max Premium Burgers zwyciężyła w 2017 roku we Wrocławiu w teście smaku przeprowadzonym przez niezależną agencję badawczą Kantar Millward Brown. Jak wynika z badania, smak flagowego burgera Frisco szwedzkiej sieci wybiera aż 59 proc. respondentów. Tym samym firma pokonała dwa burgery serwowane przez międzynarodowe sieci - Big Maca z McDonald’s oraz Whoppera z Burger Kinga. - W Polsce łącznie wygraliśmy dwa takie testy smaku, a w innych krajach burgery MAX w każdym teście smaku zajmują najwyższe pozycje wśród badanych produktów - podkreśla CEO Richard Bergfors.

W ofercie Max Premium Burgers są burgery wołowe, m.in. flagowy burger Frisco z soczystym kawałkiem wołowiny, w towarzystwie kawałków chrupiącego bekonu, dużego plasterka sera cheddar, pomidora, czerwonej cebuli, sałaty lodowej i autorskiego sosu, a to wszystko zamknięte jest w opiekanej na złoto bułce Frisco. Ponadto serwowane są burgery z kurczakiem, jest też menu dla dzieci, sałatki z kurczakiem lub greckim serem halloumi. Frytki przygotowywane są z całych ziemniaków (holenderska odmiana) w skórce. Ziemniaki są myte i krojone, a następnie posypywane solą portugalską. W ofercie są też shaki w trzech smakach: truskawkowym, waniliowym oraz karmelowym espresso.

- Najlepsza w nich jest ich prostota. Przygotowywane są bowiem z lodów waniliowych i odpowiednich składników, tj. zblendowanych truskawek, kawałków czekolady lub karmelowej kawy espresso. Nie stosujemy półproduktów - podkreśla Tomasz Laskowski, kierownik restauracji Max Premium Burgers w Warszawie.

Zobacz, jak wygląda świętochłowicka restauracja Max Premium Burgers:

Max Premium Burgers, jako jedyna sieć szybkiej obsług

Wideo

Materiał oryginalny: Richard Bergfors, CEO Max Premium Burgers, stawia na jakość produktów i biznes pozytywny dla klimatu - Dziennik Zachodni

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3