Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezon na kurki. Prosty przepis pani Beaty na makaron z kurkami. Zróbcie, palce lizać!

Marlena Polok-Kin
Marlena Polok-Kin
Tagliatelle w sosie śmietanowym z kurkami: to danie zrobicie w 20 minut i zachwycicie nim biesiadników. Smacznego!
Tagliatelle w sosie śmietanowym z kurkami: to danie zrobicie w 20 minut i zachwycicie nim biesiadników. Smacznego! FB Beata Malicka
Sezon na kurki rozpoczęty. Te smaczne grzyby pojawiły się w sklepach i na straganach. Korzystajmy, póki są dostępne świeże. Jak łatwo zrobić pyszną potrawę z kurkami? Wypróbujcie przepis Beaty Malickiej.

Sezon na kurki. Prosty przepis pani Beaty na makaron z kurkami. Zróbcie, palce lizać!

Kurki mają rzesze zagorzałych zwolenników. Jeśli nie próbowaliśmy kurek, albo chcemy spróbować zjeść je inaczej, jak w jajecznicy czy w occie - ten prosty przepis was zachwyci.

Makaron z kurkami to szybka i smaczna potrawa. Warto ją przyrządzić, by zabłysnąć pysznym daniem - a w dodatku o wysublimowanym smaku. Ma same zalety: smakowicie wygląda, przyrządzi je nawet początkujący amator gotowania, a w dodatku - zrobimy ją bardzo szybko.

- Sezon kurkowy w pełni. Nie mogłam sobie odmówić ich oczywiście... podałam je dzisiaj z makaronem tagliatelle w sosie śmietanowym. Wykonanie nie trwa dłużej niż 20 minut - mówi pani Beata Malicka, nasza Czytelniczka, fanka gotowania, która dzieli się z nami sprawdzonymi w swojej kuchni przepisami.

ZOBACZCIE ZDJĘCIA

Makaron tagliatelle z kurkami pani Beaty

2 solidne garści kurek, cebula, czosnek, natka pietruszki, łyżka oliwy z oliwek, kieliszek białego wytrawnego wina, łyżeczka masła, kubeczek 30-proc. śmietanki, sól, pieprz do smaku.
Makaron tagliatelle dobrej jakości.

Na rozgrzaną patelnię wlewam łyżkę oliwy z oliwek, dodaję łyżeczkę masła. Wrzucam pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
Chwilkę pozwalam im się zeszklić.
Następnie dorzucam 2 garści kurek. Większe grzybki kroję na mniejsze części i podsmażam.
Dolewam kieliszek białego wytrawnego wina i duszę, aż wino zredukuje się, a kurki zmiękną.
Dolewam kubeczek 30 proc. śmietanki i gotuję do momentu, aż sos zgęstnieje.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem i zwykle posypuję natką pietruszki (z uwagi na jej brak - dodałam wyjątkowo zieloną cebulkę i taka opcja też się sprawdziła).
Połączyłam z ugotowanym w międzyczasie makaronem i gotowe! Danie proste i smaczne, że palce lizać!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera