MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Śledzie marynowane z młodymi ziemniakami według Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Poznaj przepis sprzed 150 lat. Fenomenalne danie na piątek

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Lucyna Ćwierczakiewiczowa proponowała wiele sezonowych dań. Jednym z polecanych posiłków były śledzie w occie z młodymi ziemniakami.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa proponowała wiele sezonowych dań. Jednym z polecanych posiłków były śledzie w occie z młodymi ziemniakami. od lewej: 123rf.com/strelok/zdjęcie ilustracyjne/domena publiczna
Na polskie młode ziemniaki czekamy z utęsknieniem. Pierwsze zajadane są z odrobiną soli i podawane z maślaną lub kefirem. Znana kucharka i autorka książek Lucyna Ćwierczakiewicz proponowała podawać młode ziemniaki ze śledziami. Przybliżamy przepis na idealne śledzie marynowane, które będą smakować z ugotowanymi młodymi ziemniakami.

W skrócie

Lucyna Ćwierczakiewicz była majętną kobietą, która cieszyła się szacunkiem „na salonach” wśród XIX-wiecznego towarzystwa. Znała się ze znanymi i lubianymi twórcami kultur, m.in. pisarzem Bolesławem Prusem. Jej przepisy nie należały do najtańszych w przygotowaniu, bo w dużej mierze były przeznaczone dla zamożniejszej części społeczeństwa. Jednak wśród wielu potraw można było też znaleźć przepisy na każdą kieszeń. Jedną z nich są śledzie marynowane, które można podawać z młodymi ziemniakami. Poniższymi przepis jest zainspirowany metodą proponowaną przez autorkę książki „365 obiadów za pięć złotych”. Lucyna Ćwierczakiewicz uwzględniła go w dziennym jadłospisie na lipiec.

Przepis na śledzie marynowane do młodych ziemniaków

Liczba porcji: 1 słoik,
czas przygotowania: minimum 36 godzin namaczania + 10 minut + marynowanie przez 24 godziny,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 filetów z płatów śledziowych,
  • 1 cebula,
  • 10 g ziaren czarnego pieprzu,
  • 10 g kulek ziela angielskiego,
  • 500 ml octu spirytusowego.

Jak zrobić śledzie marynowane Lucyny Ćwierczakiewiczowej?

Przygotowanie:

  1. Śledzie do marynowania trzeba moczyć w wodzie przez 36 do 48 godzin. Następnie trzeba wyjąć je z wody i odsączyć nadmiar płynu przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Cebulę obrać i pokroić w plastry.
  3. W dużym słoiku należy przekładać naprzemiennie śledzie z plastrami cebuli.
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie ziaren czarnego pieprzu i kulek ziela angielskiego.
  5. Śledzie w słoiku trzeba zalać przegotowanym, przestudzonym i, jak to określa Lucyna Ćwierczakiewicz, „tęgim” octem.
  6. Następnie słoik trzeba zakręcić i odstawić w chłodne miejsce. Śledzie marynowane są gotowe następnego dnia do spożycia.
  7. Śledzie w occie należy podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem.

Czytaj także:

Źródło:

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Śledzie marynowane z młodymi ziemniakami według Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Poznaj przepis sprzed 150 lat. Fenomenalne danie na piątek - Strona Kuchni

Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni