Smaczne dania na Wielkanoc [KUP SOBOTNI DZ - DOSTANIESZ RABAT]
Świąteczny udziec pieczony
Składniki: peklowana połówka udźca ze skórą, ale bez kości (do 2-2,5 kg) oliwaPrzyprawy (do 1 kg mięsa): 1 dag kolendry 4-5 goździków 2-3 ząbki czosnku 1 dag jałowca 15 ziaren czarnego pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego papryka słodka
Przygotowanie: Przyprawy rozdrobnić w moździerzu i zmieszać z oliwą. Mięso dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić na noc. Piec w naczyniu żaroodpornym (temp. 120 st) 2,5-3 godz. Kto woli nie eksperymentować - może przyjść do restauracji na profesjonalnie przygotowanego udźca, pieczonego w niskiej temperaturze przez wiele godzin.
Przepis z Restauracji Rajskiej w Lublińcu (ul. Piłsudskiego 3, tel. 606 792 641, www.rajskalubliniec.pl). Szef kuchni Restauracji Rajska w Lublińcu proponuje w okresie Wielkiego Tygodnia i przedświątecznej krzątaniny - śledzia w sosie koperkowym z pieczonymi ziemniakami w mundurkach. To typowe, postne jodło Ślązaków: solony śledź i kartofle. Natomiast na świąteczny stół koniecznie należy przygotować pasztet wielkanocny z białego mięsa z sosem chrzanowym - to propozycja na śniadanie wielkanocne, albo jako przekąska. A świąteczne danie główne to udziec pieczony.
Od 24 marca Restauracja Rajska zaprasza na wymienione wyżej potrawy. Obowiązuje rabat 20 proc. (również na wynos). Potrawy świąteczne mogą trafić na nasze stoły po wcześniejszym zamówieniu.