Smaki dzieciństwa. TOP 10 dań z dzieciństwa naszych Czytelników [PRZEPISY]
Ciasto "Cielaczek" Anny Cyganik-Idęć
Składniki na ciasto
250g masła
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
4 łyżki kakao
łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
4 łyżki wody
Składniki na masę serową
500 g sera białego
szklanka cukru
budyń śmietankowy (bez cukru)
pół kostki masła (miękkiego)
2 jajka
Wykonanie
Masło, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę zagotować w rondelku. Rozdzielić białka od żółtek. Gdy masa w rondelku się wystudzi dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać ubite (na sztywno) białka. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
Masa serowa. Wszystkie składniki masy serowej wrzucić do miski i zmiksować. Masę nakładać kupkami na ciemne ciasto.
Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.