Smaki jesieni to nie tylko same owoce i warzywa, ale też wiele przepysznych potraw oraz deserów z ich dodatkiem. Zobacz przepisy!
Ciasto dyniowe
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła 200 g
3 jajka
1 szklanka puree z dyni – ok. 200 g
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
WYKONANIE:
Masło wyciągnąć z lodówki i pokroić na mniejsze kawałki – musi być zupełnie miękkie, żeby dało się je dobrze zmiksować. Następnie należy zmiksować je z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jajku i miksować za każdym razem. Na koniec dodać puree z dyni i dalej miksować. Suche składniki mieszać razem w misce, dodawać do mokrych i miksować tylko do połączenia. Gotową masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez około godzinę. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.