Smaki jesieni to nie tylko same owoce i warzywa, ale też wiele przepysznych potraw oraz deserów z ich dodatkiem. Zobacz przepisy!
Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym
SKŁADNIKI:
2 jajka
150 g drobnego cukru lub cukru pudru
150 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki
1/2 startego jabłka
50 g posiekanych orzechów oraz dodatkowo do dekoracji
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Składniki – krem orzechowy:
250 g serka mascarpone
4 łyżki masła orzechowego
4 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
WYKONANIE:
Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej następnie ubić do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając, dolewać olej. Dodać marchewkę i jabłko (starte na tarce w wiórki), posiekane orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez 1 godzinę. Przygotowując krem, należy ubijać mascarpone z dodatkiem masła orzechowego, cukru i soli, przez około 1 – 2 minuty, do podwojenia objętości. Całkowicie ostudzone ciasto przekroić poziomo na dwie części. Na dolną jego część wyłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu. Udekorować orzechami. Wstawić do lodówki na około godzinę aby krem lekko stężał.