Smaki jesieni to nie tylko same owoce i warzywa, ale też wiele przepysznych potraw oraz deserów z ich dodatkiem. Zobacz przepisy!
Ciasto ze śliwkami
SKŁADNIKI:
125 g masła
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
200 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
800 g śliwek węgierek
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Aby przygotować kruszonkę, należy roztopić masło i je ostudzić, następnie wymieszać z mąką oraz cukrem. Wstawić do lodówki. Następnie należy opłukać śliwki, osuszyć j i przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki oraz usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Mikserem ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku, w około 4 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, i krócej, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.