Warzywa i owoce zamknięte w potrawach oraz deserach
Po letnich miesiącach, w których natura obficie i różnorodnie obdarowuje pysznymi owocami oraz warzywami nastaje czas, kiedy stopniowo ubywa świeżych przysmaków. Na szczęście jesień nie pozbawia nas ich całkowicie, bowiem odkrywa inne, typowe dla tej pory roku bogactwa. Chociaż o truskawkach, malinach czy jagodach można już zapomnieć, to natura przynosi nam między innymi jabłka, śliwki, grzyby, cukinię, marchewkę i dynię, dzięki czemu jest jeszcze okazja, by odżywić organizm przed zimą, zasilając go dawkami witamin oraz minerałów, jakie są potrzebne do jego prawidłowego funkcjonowania. Jak wiadomo, wskutek regularnego sięgania po dary natury zwiększa się odporność organizmu oraz zyskuje on zdrowszy wygląd. Ponadto, człowiek czuje się znacznie lepiej i poprawia się jego samopoczucie, o czym warto pamiętać szczególnie w obliczu zbliżających się coraz chłodniejszych oraz pozbawionych słońca dni. Poza tym, dzięki warzywom i owocom, które są dostępne jesienią można też bardzo różnorodnie urozmaicać swoją codzienną dietę oraz wzbogacić ją o zdrowe przekąski. Pyszne obiady z udziałem gorących, warzywnych zup i surówek, a także innych dań, przyrządzonych na przykład z cukinii bądź dyni to nie tylko smaczne, ale też zdrowe opcje w codziennej diecie. Do tego, rozpływające się w ustach ciasta na bazie jabłek, śliwek czy marchewek stanowią wyjątkowo apetyczne wersje deseru lub przekąski.
Jesienne przysmaki to różnorodność wśród dań oraz słodkości
Ze świeżych warzyw i owoców, jakie dostępne są jesienią daje się przyrządzić wiele przepysznych potraw śniadaniowych, obiadowych, deserowych czy wyśmienitą kolację. Chociaż możliwości przygotowania kolorowych kanapek jest już coraz mniej, to jednak nie brakuje pomysłów na urozmaicenie apetycznej owsianki. Zamiast truskawek, malin albo jagód wiele osób dodaje do nich jabłka lub śliwki, a do tego wykorzystuje też pachnący cynamon, który kojarzy się z innym jesiennym przysmakiem – szarlotką. Warto dorzucić tam jeszcze nieco orzechów oraz całość połączyć z odrobiną miodu. Na stołach pojawiają się też powstałe w warunkach domowych konfitury, przygotowane ze świeżych owoców. Wśród dań obiadowych królują natomiast potrawy, sporządzone na bazie cukinii, dyni albo z dodatkiem grzybów. Popularne leczo przyciąga nie tylko wyśmienitym smakiem, ale również wyjątkowym aromatem. Zupa krem z dyni rozpływa się w ustach, a grzybowa ma dodatkowo charakterystyczną, mocną woń. Do lubianych dań należą także placuszki z cukinii, zapiekane warzywa lub naleśniki z jabłkowym nadzieniem. Jesienne przysmaki to również słodkości, wśród których króluje szarlotka, pachnąca cynamonem. Bardzo popularnymi wypiekami są także tarty i inne ciasta kruche, ucierane bądź drożdżowe z jabłkami albo śliwkami. Popularnością cieszy się również ciasto marchewkowe oraz sernik z dodatkiem owoców.
W załączonej galerii prezentujemy dwadzieścia wybranych jesiennych przysmaków, wśród których jest wiele przepysznych potraw oraz deserów z dodatkiem warzyw i owoców. Zobacz przepisy na niezwykle apetyczne oraz zdrowe dania i zainspiruj się!
Smaki jesieni to wiele przepysznych potraw oraz deserów z dodatkiem warzyw i owoców. Zobacz!
Nie przeocz
- Lista najbogatszych Polaków związanych ze Śląskiem. Oni dorobili się milionów!
- Najlepsze memy na pożegnanie Grzegorza Krychowiaka. W kadrze już nie zagra
- Częstochowa sprzedała "Dom księcia". Po nieudanych przetargach doszło do rokowań
- Rynek w Cieszynie już po remoncie! Betonoza, czy projekt wart realizacji? Oto zdjęcia
Musisz to wiedzieć
Giganci zatruwają świat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?