Smaki jesieni znów królują wśród naszych potraw i deserów. Jesienne owoce oraz warzywa zdominowały kulinarne inspiracje
Szarlotka
Składniki:
1,5 kg jabłek
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
300 g mąki
250 g zimnego masła (50 g masła można zastąpić smalcem)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
do posypania: cukier puder
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do szerokiego garnka lub na głęboką patelnię. Dodać cukier, cynamon i smażyć przez około 20 minut, mieszając co chwilę, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Do mąki dodać pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier wanilinowy. Składniki połączyć w jednolite ciasto, a pod koniec dodać jajko. Podzielić je na pół i włożyć obie połówki do zamrażarki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i przygotować formę. Wyjąć jedną połówkę ciasta z zamrażarki, pokroić nożem na plasterki i wylepić nimi spód formy. Następnie wyłożyć na to jabłka. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na jabłka. Wstawić do piekarnika i piec przez około 50 minut. Na koniec można posypać cukrem pudrem.