Smaki jesieni znów królują wśród naszych potraw i deserów. Jesienne owoce oraz warzywa zdominowały kulinarne inspiracje
Placuszki z cukinii
Skład:
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki mleka
300 g cukinii – 1 mała
1/4 niedużej cebuli
1 łyżka koperku lub świeżych ziół lub natki pietruszki
olej roślinny lub oliwa
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Wlać mleko i wymieszać na jednolite ciasto.
Odważyć potrzebną ilość cukinii, a następne umyć ją, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Tak samo zetrzeć cebulę. Cukinię oraz cebulę po starciu delikatnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody i wraz z posiekaną zieleniną dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Rozgrzać patelnię z olejem lub oliwą. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki przez około 2 – 3 minuty. Gdy będą zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 minuty.