Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 21
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Skład:...

Smaki jesieni znów królują wśród naszych potraw i deserów. Jesienne owoce oraz warzywa zdominowały kulinarne inspiracje

Zupa dyniowa

Skład:

800 g dyni – 500 g po obraniu
250 g ziemniaków
25 g masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
1 i 1/2 szklanki bulionu
1 szklanka mleka

Wykonanie:

Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć, mieszając co chwilę przez około 5 minut. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez około 10 minut. Sparzyć świeżego pomidora, a następnie obrać go, pokroić na ćwiartki, a także usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki wystarczy od razu dodać do potrawy. Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Na końcu zblendować z dodatkiem mleka.

Zobacz również

Ulica Jana Pawła II na przestrzeni wieków. Oto jak się zmieniała

Ulica Jana Pawła II na przestrzeni wieków. Oto jak się zmieniała

Pierwsze posiedzenie sejmiku jeszcze raz przerwane. Podsumowujemy, co się wydarzyło

Pierwsze posiedzenie sejmiku jeszcze raz przerwane. Podsumowujemy, co się wydarzyło

Polecamy

Król szosy w Żorach stracił prawo jazdy. Jechał ponad 100 km/h w terenie zabudowanym

Król szosy w Żorach stracił prawo jazdy. Jechał ponad 100 km/h w terenie zabudowanym

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Z Rybnika do Pszowa. Oto nowy zastępca burmistrza miasta

Z Rybnika do Pszowa. Oto nowy zastępca burmistrza miasta