Smaki jesieni znów królują wśród naszych potraw i deserów. Jesienne owoce oraz warzywa zdominowały kulinarne inspiracje
Zupa dyniowa
Skład:
800 g dyni – 500 g po obraniu
250 g ziemniaków
25 g masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
1 i 1/2 szklanki bulionu
1 szklanka mleka
Wykonanie:
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć, mieszając co chwilę przez około 5 minut. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez około 10 minut. Sparzyć świeżego pomidora, a następnie obrać go, pokroić na ćwiartki, a także usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki wystarczy od razu dodać do potrawy. Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Na końcu zblendować z dodatkiem mleka.