2 z 19
Poprzednie
Następne
Smaki lata królują wśród wakacyjnych przysmaków. Świeże owoce i warzywa zdominowały kulinarne inspiracje. Skorzystaj z darów natury
Naleśniki z jagodami
Składniki dla 4 porcji:
Mąka pszenna typ 550 200 g
Mleko 3,2% 250 ml
Jajko 1 szt.
Olej rzepakowy 30 ml
Jagody 400 g
Cukier puder 30 g
Śmietanka kremowa 30% 140 g / jogurt grecki / twaróg
Przyprawy
sól, cukier puder
Wykonanie:
Wymieszaj mąkę, mleko, jajko oraz olej na gładkie ciasto naleśnikowe.
Ciasto naleśnikowe smażyć porcjami na rozgrzanej patelni. Naleśniki będą gotowe, gdy zarumienią się z obu stron.
Rozgnieć owoce, dodaj cukier oraz śmietanę / jogurt lub twaróg i zmiksuj na gładką masę.
Gotowe naleśniki posmaruj nadzieniem i zawiń w rulon.