Lato to fantastyczna pora roku. Ciepłe i słoneczne dni, przyjemne, długie wieczory, z odgłosami świerszczy w tle, są wyjątkowe, a ich klimat sprawia, że pojawia się motywacja do wyjścia z domu. Upalne dni dla wielu osób są jednak mniej atrakcyjne niż te, w których panują umiarkowane, letnie temperatury. Idealnym sposobem na przetrwanie upału są na przykład orzeźwiające napoje, lody czy wyśmienite koktajle. W związku z tym śmiało można przyznać, że odżywianie latem ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Lato dostarcza nam przede wszystkim mnóstwo owoców oraz warzyw, których brakuje w innych porach roku, szczególnie zimą.
Dzięki smakom lata możemy urozmaicać swoją codzienną dietę. Kolorowe kanapki na śniadanie, owocowe ciasta, sałatki, świeże warzywa i owoce to prawdziwe skarby, na które czekamy przez cały rok. Warto wobec tego skorzystać z tego wielkiego daru natury i dać się ponieść przepysznym kulinarnym eksperymentom.
Możliwości jest bardzo dużo. Trudno wymienić wszystkie potrawy, jakie pojawiają się latem na naszych stołach. Z dostępnych warzyw oraz owoców można przyrządzić rozmaite zupy, chłodniki, koktajle czy też przygotować dodatki do makaronów, pierogów czy naleśników. Wiele owoców spożywamy samych, jak na przykład arbuz, ale też porzeczki, maliny i jagody. Dorzucamy je do jogurtów, owsianek, a także koktajli. Warzywami urozmaicamy nasze kanapki albo jemy na obiad z drobnymi dodatkami, jak chociażby fasolka szparagowa polana masełkiem i posypana bułką tartą. Nie można też zapomnieć o ciastach, spośród których latem wybieramy właśnie te z kawałkami owoców.
Chociaż sposobów wykorzystania letnich darów natury jest sporo, wiele osób nie wyobraża sobie wakacji bez tradycyjnych i typowych dla tej pory roku przysmaków. Na pewno należą do nich uwielbiane przez większość osób pierogi z owocami, naleśniki i makarony z ich dodatkiem, chłodniki czy ucierane ciasta z malinami, jagodami lub porzeczkami. Wiśniowe kremy do tortów oraz owocowe galaretki, tarty, desery, a także koktajle królują w naszych domach każdego roku. Obiady z wykorzystaniem na przykład fasolki szparagowej, młodych ziemniaczków z koperkiem, bobu, cukinii oraz pomidorów to obowiązkowe letnie posiłki. Każdy ma jednak swój gust i wypróbowane sposoby łączenia poszczególnych składników, toteż przepisów oraz dań jest tyle, ile pomysłów. Niemniej jednak, smaki lata znane są wszystkim – bez względu na to, jak je komponują i które z nich wybierają.
W załączonej galerii prezentujemy tylko wybrane spośród wielu letnich propozycji smakowych. Zobacz i zainspiruj się. Skorzystaj z darów natury i sięgnij po smaki lata.
Nie przeocz
- Lubliniec. Wojciech Modest Amaro na Festiwalu Życia opowiedział o swoim nawróceniu
- Glinka Geo Park pośród gór. Zobaczcie zdjęcia! To miejsce jest magiczne!
- Ta plaża pod Gliwicami robi wrażenie! Jest ukryta w środku lasu. Widzieliście ją?
- Ruch Chorzów i Górnik Zabrze są najbardziej lubiane. A jak inne śląskie kluby? TOP15
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?