Sosnowiec. Było szare podwórko, jest zielone patio. "To wyraz troski o Ziemię". Młodzież elektronika zaaranżowała dzieciniec

Monika Chruścińska-Dragan
Monika Chruścińska-Dragan
Było szare podwórko, jest zielone patio w SosnowcuZobacz kolejne zdjęcia/plansze. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE arc. mat. ZSE w Sosnowcu
Nauczyciele wraz z młodzieżą zaaranżowali podwórko przy budynku Zespołu Szkół Elektronicznych i Informatycznych w Sosnowcu w zielone patio. Wszystko w ramach realizowanego w szkole projektu ekologicznego „Zielone płuca Elektronika”.

Szkoła znajduje się w pobliżu ruchliwej ulicy, pomiędzy blokowiskiem, a terenem zakładu karnego. Nie posiada zbyt wielu terenów zielonych. Dodatkowo w trakcie remontów budynku zniszczono istniejące już niewielkie enklawy. Najbardziej ucierpiał dziedziniec szkoły. Nawet trawa miała problem, żeby na nim rosnąć. W ten sposób zrodził się pomysł na eko projekt „Zielone płuca Elektronika”.

W ramach przedsięwzięcia odbyły się zajęcia na lekcjach biologii, godzinach wychowawczych i religii. Projekt bowiem wpisuje się w „Ekologię integralną encykliki Laudato Si” realizowaną przez Caritas i społeczności lokalne w odpowiedzi na wezwanie papieża Franciszka do troski o Ziemię.

Efektem końcowym projektu realizowanego przez szkołę ma być zwiększenie poczucia współodpowiedzialności za otaczający świat, a także rekultywacja dziedzińca szkolnego właśnie.

– Nie chodzi tu jedynie o walory estetyczne, ale o pozbycie się odpadów z ziemi i stworzenie przestrzeni czystej ekologicznie, która będzie oazą nie tylko dla uczniów czy innych ludzi mogących korzystać z tej przestrzeni, ale także przyciągnie ptaki i owady – opowiada Elżbieta Pędras, pedagog szkolny i współrealizatorka przedsięwzięcia.

Dotąd w pogodnie dni uczniowie mieli do wyboru niestety jedynie dwie możliwości – wyjście na zaniedbany dziedziniec szkoły lub przesiadywanie na ławkach przed budynkiem, niestety w pobliżu ulicy. Dzięki przyznanemu na projekt grantowi dziedziniec zmienił się w zielone patio, miejsce, gdzie cała społeczność szkolna podczas przerw, przed i po lekcjach, ma okazję złapać oddech.

Nie przeocz

– Wiele badań pokazuje, że zdrowie fizyczne i psychiczne mogą być wspierane poprzez częste kontakty z zielenią, dlatego rekultywacja i zagospodarowanie dziedzińca szkolnego, który będzie sprzyjał odpoczynkowi psychicznemu i dotlenieniu uczniów, zapewnienie takiego miejsca stało się celem naszego projektu – wyjaśnia Pędras.

Dodatkowo uczniowie będą musieli regularnie dbać o stworzony ogród. Innymi słowy nauczyciele mają nadzieję, że zapoczątkują wieloletnią tradycję wśród młodzieży i zaangażują ją w podejmowanie kolejnych ekologicznych przedsięwzięć.

W realizację projektu zaangażowani byli nauczyciele - Bożena Dąbek, Magdalena Dyląg, Małgorzata Kolańczyk, Marta Węglarz, Elżbieta Pędras, członkowie Szkolnego Koła Wolontariatu, w tym koła Caritasu, a także samorząd szkolny i uczniowie klas drugich placówki.

Zobacz koniecznie

Musisz to wiedzieć

Czy wzrośnie opłata za ZUS?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie