2 z 13
Poprzednie
Następne
Świąteczny stół: 12 nietypowych potraw wigilijnych, które zrobisz zamiast klasycznych dań. Sprawdź przepisy i zaskocz domowników smakami
12 nietypowych potraw wigilijnych. Sprawdź przepisy i zaskocz domowników smakami
Śledzie korzenne
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź w oleju 400 g - 4 filety
- Rodzynki 100 g
- Olej rzepakowy 180 ml - 3/4 szklanki
- Sos sojowy 30 ml - 2 łyżki
- Miód 10 g - 1 łyżka
- Musztarda 50 g - 2 łyżki
- Cebula 150 g - 1,5 szt
- Kardamon, cynamon, anyż
Sposób przygotowania:
Śledzie odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
W dużej misce zmieszaj ze sobą olej, sos sojowy, musztardę i miód. Dodaj rodzynki i pokrojone śledzie. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Kardamon, cynamon i anyż podpraż na suchej patelni i dodaj do zalewy.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dołącz do pozostałych składników zalewy.
Śledzie wraz z cebulą i zalewą przełóż do zamykanego pojemnika.
Wstaw do lodówki na 2 dni, po tym czasie będą gotowe do spożycia.