Świąteczny stół: 12 nietypowych potraw wigilijnych, które zrobisz zamiast klasycznych dań. Sprawdź przepisy i zaskocz domowników smakami
12 nietypowych potraw wigilijnych. Sprawdź przepisy i zaskocz domowników smakami
Rolada szpinakowa z łososiem:
Składniki dla 5 porcji:
- Szpinak 300 g
- Mąka pszenna typ 500 50 g 4 łyżki
- Jajko 2 szt.
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek 5 ml do posmarowania blachy
- Ser twarogowy półtłusty 200 g
- Łosoś wędzon
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Zblenduj szpinak z żółtkami, 3 ząbkami czosnku, 0,25 łyżeczki soli, po 0,25 łyżeczki pieprzu i imbiru, mąką i proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj oliwą.
Delikatnie wymieszaj białka z masą szpinakową i wylej na blachę
Piecz 10-15 minut w 180 C.
Gdy ciasto się upiecze wyłącz piekarnik i uchyl piekarnik na 5 minut.
Następnie zdejmij z ciasta papier i zawiń je ze ściereczką kuchenną w rulon.
Twaróg zblenduj z dodatkiem szczypty pieprzu i soli.
Gdy ciasto wystygnie rozwiń je, posmaruj serkiem i ułóż wędzonego łososia.
Ponownie zwiń ciasto i odłóż do lodówki na godzinę.
Pokrój roladę w plastry.y 150 g