4 z 13
Poprzednie
Następne
Świąteczny stół: 12 nietypowych potraw wigilijnych, które zrobisz zamiast klasycznych dań. Sprawdź przepisy i zaskocz domowników smakami
12 nietypowych potraw wigilijnych. Sprawdź przepisy i zaskocz domowników smakami
Łazanki z makiem
Składniki dla 4 porcji:
- Mak niebieski 80 g
- Makaron z semoliny 267 g
- Rodzynki 80 g
- Skórka z cytryny 13 g
- Orzechy włoskie 80 g
- Miód 67 g
Sposób przygotowania:
Mak przełóż do garnka i zalej go wodą, by przykryła całą jego powierzchnię. Doprowadź do zagotowania i gotuj przez 20 minut.
Mak odstaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu zblenduj go na gładką masę.
Makaron ugotuj do miękkości przez 10 minut. Odcedź go z wody i wymieszaj z makiem.
Rodzynki i orzechy posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj do makaronu.
Danie połącz ze skórką cytrynową i miodem.