Święta bez nich nie istnieją. Przepisy na domowe pierniczki, które pokochają wszyscy!
Przepisy na domowe pierniczki
Pierniczki bezglutenowe z daktylami
Składniki
250 g miodu
100 g masła
2 jajka
300 g mąki kukurydzianej
200 g mąki ryżowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
150 g posiekanych daktyli
Skórka otarta z jednej pomarańczy
Szczypta soli
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzej miód, dodaj masło i mieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw do wystudzenia.
Do wystudzonego miodu dodaj jajka, przesiane mąki, sodę, cynamon, imbir, skórkę pomarańczową i sól. Wymieszaj.
Dodaj posiekane daktyle i ponownie wymieszaj.
Odstaw ciasto do lodówki na około 1-2 godziny.
Po schłodzeniu, formuj małe placuszki z ciasta i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 12-15 minut.
Po ostudzeniu, pierniczki możesz polukrować lub podać w formie naturalnej. Smacznego!