MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szczekocińska kaszanka podbije Paryż

RP
Kaszanka pieczona szczekocińska trafiła na listę polskich produktów regionalnych.

Ten wyrób garmażeryjny, oparty na 19-wiecznej recepturze i w taki sposób przygotowany można spotkać tylko na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Do jej smakoszy należał podobno król Stanisław August Poniatowski, który często bywał w Szczekocinach. Władze Szczekocin chcą promować kaszankę pieczoną podczas najbliższych Światowych Targów Turystycznych w Paryżu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni