MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tak będzie wyglądała nowa siedziba Teatru Lalek Banialuka w Bielsku-Białej – WIZUALIZACJE. Rozstrzygnięto konkurs na opracowanie koncepcji

Kamil Lorańczyk
Kamil Lorańczyk
Wizualizacja zwycięskiego projektu, który przygotował zespół projektowy P2PA z Wrocławia.
Wizualizacja zwycięskiego projektu, który przygotował zespół projektowy P2PA z Wrocławia. Biuro Rozwoju Miasta
Konkurs na koncepcję urbanistyczno-architektoniczną nowej siedziby Teatru Lalek Banialuka w Bielsku-Białej został rozstrzygnięty. Obecnie maksymalny planowany szacunkowo łączny koszt wykonania robót na podstawie pracy konkursowej wynosi 100 milionów złotych. Zakładany termin realizacji to 2029 rok.

Konkurs rozstrzygnięto. Wiemy, jaka będzie nowa siedziba Teatru Lalek Banialuka

Zgodnie z wytycznymi organizatorów – miasto oraz bielski oddział Stowarzyszenia Architektów Polskich – koncepcja miała obejmować sąsiadujący z teatrem oddział Książnicy Beskidzkiej oraz budowę garażu podziemnego na około 100 samochodów osobowych i takie zagospodarowanie terenu w otoczeniu obiektów, aby zachować jego dotychczasową funkcję targową. Wybrana lokalizacja to teren należący do miasta, położony w rejonie ulic: PCK i Władysława Broniewskiego, w pobliżu stacji PKP Bielsko-Biała Lipnik.

Tak będzie wyglądała Banialuka – WIZUALIZACJE

Na konkurs wpłynęły 33 prace. Jego rozstrzygnięcie odbyło się 27 maja i było transmitowane na kanale Youtube SARP Bielsko-Biała. Jury uznało za najlepszą propozycję zespołu projektowego P2PA z Wrocławia. Zespół ten otrzymał 50 tysięcy złotych nagrody oraz zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki.

- W efekcie dwudniowych analiz i dyskusji, jednogłośnie wybrano pracę, która na pierwszy rzut oka nie będzie postrzegana jako fajerwerkowa czy pocztówkowa, ale jest to bezpieczna, ponadczasowa i odporna na krytykę architektura, której ukrytą, a najważniejszą zaletą, jest czytelność układu powiązań i wewnętrzna funkcjonalność dostosowana do specyfiki instytucji, które będą użytkowały przestrzeń – Teatru Lalek Banialuka oraz Książnicy Beskidzkiej – napisano w werdykcie jury.

Warto zaznaczyć, że za szczególnie wartościowe uznano profesjonalne podejście zespołu projektowego, trafne decyzje funkcjonalno-przestrzenne w skali urbanistycznej w odniesieniu do zadanego programu, istniejących uwarunkowań i kontekstu otoczenia. Zwrócono uwagę na ukształtowanie przestrzeni publicznej – placu, właściwe powiązanie go z przystankiem kolejowym, przy jednoczesnym pozostawieniu możliwości zachowania istniejącej funkcji targowej w dotychczasowej lokalizacji, a także dobre powiązanie komunikacji na linii parking podziemny – hall główny, zapewniające wysoki komfort użytkowania. Poza tym na rozwiązania architektoniczne o ponadczasowym charakterze, na które składają się kompozycja, kształtowanie brył i elewacji oraz czytelna hierarchia wejść. Oczekiwania zamawiającego spełnia również właściwy podział inwestycji teatru i biblioteki na dwa budynki, co zapewni im zachowanie niezależności organizacyjnej.

Kolejne nagrody w konkursie. Zastrzeżenia jury budziła lokalizacja targowiska

Druga nagroda w postaci 40 tysięcy złotych trafi do zespołu projektowego Heinle, Wischer und Partner Architekci z Wrocławia. W przypadku tej pracy zastrzeżenia jury budziła lokalizacja targowiska łącznie ze sceną letnią w przestrzeni wspólnej między budynkami w sąsiedztwie parkingu, co uznano za decyzję nietrafną, mogącą powodować niepożądane kolizje. Za nietrafną decyzję funkcjonalną i przestrzenną uznano również zlokalizowanie i wyeksponowanie przed frontem zabudowy parkingu naziemnego (wzdłuż ul. Władysława Broniewskiego).

Trzecia nagroda – 30 tys. zł – przypadnie zespołowi Plus3-Architekci z Warszawy. W uzasadnieniu podkreślono, że zastrzeżenia jury budzi zaproponowana architektura budynków - systemowa i minimalistyczna, jednak schematyczna, co uniemożliwiłoby indywidualizację i identyfikację ważnych obiektów funkcji kultury - teatru i biblioteki - jako placówek kultury o dużym znaczeniu dla kompozycji miasta.

Jury konkursowe przyznało także równorzędne wyróżnienia honorowe. Wśród nagrodzonych znaleźli się: zespół projektowy w składzie Joanna Migut, Adam Derlatka, Dariusz Florczak - za bardzo dobrze zaprojektowaną pod względem funkcjonalnym bibliotekę oraz jej usytuowanie w parku pomyślanym jako ogólnodostępna zielona przestrzeń publiczna zlokalizowana na przedpolu teatru, zespół projektowy 7S Group - za interesującą, autorską próbę rzeźbiarskiego ukształtowania formy budynków i poszukiwanie zindywidualizowanej nowoczesnej estetyk zespół projektowy NM architekci Tomasz Marciniewicz, Zuzanna Szpocińska, Jerzy Grochulski - za nieszablonowe rozwiązania w zakresie estetyki elewacji w nawiązaniu do tradycji włókienniczej miasta oraz zespół projektowy Piotr Smiechowicz Architecture - za poszukiwania ekspresyjnej, wyrazistej i futurystycznej formy.

Wizualizacja zwycięskiego projektu, który przygotował zespół projektowy P2PA z Wrocławia.

Tak będzie wyglądała nowa siedziba Teatru Lalek Banialuka w ...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Ceny złota na nowym, historycznym poziomie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni