Owsiane Muffinki z Jabłkami i Cynamonem
Składniki
1 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta soli
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
1/3 szklanki miodu
1 duże jabłko (starte na tarce)
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj foremki na muffinki.
W misce połącz płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
W drugiej misce ubij jajka, dodaj mleko, olej kokosowy i miód. Mieszaj do połączenia składników.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie. Na koniec dodaj starte jabłko.
Rozłóż ciasto do foremek na muffinki, wstaw do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, lub do momentu, gdy muffinki nabiorą złotego koloru.