Koszyczki makaronowe z mięsem
składniki:
8 gniazd makaronu tagiatelle
400 g fileta z kurczaka
1 papryka czerwona
1 duży pomidor
1 cebula
150 g żółtego sera
500 ml wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
sposób przygotowania:
Fileta z kurczaka drobno siekamy, doprawiamy pieprzem, solą oraz papryką słodką.
Patelnie z oliwą rozgrzewamy i przekładamy na nią kurczaka, podsmażamy.
Cebulę, paprykę oraz pomidora kroimy w kosteczkę. Następnie na patelnie z mięsem przekładamy cebulę, dusimy przez 5 minut. Po upływie czasu przekładamy paprykę oraz pomidora. Całość dusimy do miękkości warzyw. Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy, szczyptę soli oraz pieprzu. Tak przygotowany farsz zdejmujemy z patelni.
Na tą samą patelnie przekładamy gniazda makaronowe, które wypełniamy przygotowanym farszem. Całość zalewamy wodą, tak by przykryła makaron, delikatnie solimy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut, do momentu odparowania wody i miękkości makaronu.
5 minut przed końcem posypujemy startym serem. Przed podaniem dekorujemy świeżymi ziołami.