Makaron z ciecierzycą
składniki:
500g makaronu spaghetti
1 ziemniak
100ml oliwy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
500g przecieru pomidorowego
1 marchewka
1 szklanka (1 puszka) ugotowanej ciecierzycy
bazylia
oregano
sól
pieprz
ocet winny
sposób przygotowania:
Zaczynamy od obrania ziemniaka, umycia i pokrojenia go w drobną kosteczkę.
Następnie w dużym garnku zagotowujemy 5l wody, solimy i wrzucamy suchy makaron oraz ziemniaka. Gotujemy al dente.
Potem na patelnię wylewamy oliwę i szklimy na niej pokrojoną w kosteczkę cebulkę.
Następnie do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną marchewkę i ciecierzycę z zalewą. Gotujemy 3 minuty, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 3 minuty.
Potem sos doprawiamy bazylią, oregano, solą, pieprzem, octem winnym.
Zaraz potem do makaronu dodajemy odcedzony makaron z ziemniakiem. Mieszamy i doprawiamy do smaku.