TOP-15 przepisów z dynią w potrawach oraz wypiekach. Zobacz, co możesz przygotować z dyni i zainspiruj się!
Ciasto dyniowe
Skład:
1 szklanka puree z pieczonej dyni
2 jajka
1/2 szklanki oleju roślinnego
240 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru w proszku
1 łyżka masła
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie – puree:
Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35 minut do miękkości. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Wyjąć łyżką upieczony miąższ ze skórki i zblendować go na gładkie purée.
Wykonanie – ciasto:
Przestudzone puree z dyni włożyć do miski, dodać jajka oraz olej i wymieszać łyżką lub widelcem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, cukrem wanilinowym oraz cynamonem, gałką i imbirem wsypać do drugiej miski i dokładnie wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych i delikatnie wymieszać łyżką – do pierwszego połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do małej formy keksowej 25 x 11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Następnie przygotować cynamonową skorupkę: masło posiekać i połączyć z cukrem oraz cynamonem. Położyć na wierzchu ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut, do suchego patyczka.