2 z 10
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pieprzowe harynki
składniki:
10 solonych śledzi matiasów
250 ml mleka
220 g cebuli
50 g octu winnego
100 g oleju sojowego
mielony pieprz czarny
ziele angielskie
liść laurowy
tymianek
bazylia
sposób przygotowania:
Śledzie opłukać, przekroić wzdłuż kręgosłupa i moczyć w wodzie przez 12 godzin. Zdjąć skórę, usunąć ości. Otrzymane filety śledziowe zalać mlekiem i zostawić w chłodnym miejscu na 3 godziny. Po wyjęciu z mleka osuszyć, pokroić na kawałki. Obrane cebule pokroić w półksiężyce, skropić octem. W salaterce ułożyć warstwami śledzie na przemian z cebulą, każdą warstwę przesypując pieprzem i ziołami. Przy środkowej warstwie dodać listek laurowy i ziele angielskie. Zalać olejem. Nakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka dni.