Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Pieprzowe harynki

składniki:

10 solonych śledzi matiasów
250 ml mleka
220 g cebuli
50 g octu winnego
100 g oleju sojowego
mielony pieprz czarny
ziele angielskie
liść laurowy
tymianek
bazylia

sposób przygotowania:

Śledzie opłukać, przekroić wzdłuż kręgosłupa i moczyć w wodzie przez 12 godzin. Zdjąć skórę, usunąć ości. Otrzymane filety śledziowe zalać mlekiem i zostawić w chłodnym miejscu na 3 godziny. Po wyjęciu z mleka osuszyć, pokroić na kawałki. Obrane cebule pokroić w półksiężyce, skropić octem. W salaterce ułożyć warstwami śledzie na przemian z cebulą, każdą warstwę przesypując pieprzem i ziołami. Przy środkowej warstwie dodać listek laurowy i ziele angielskie. Zalać olejem. Nakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka dni.

Tradycyjne potrawy świąteczne na Śląsku. Nie zjecie ich w innej części Polski. Goszczą również na Waszych stołach? Sprawdźcie

Tradycyjne potrawy świąteczne na Śląsku. Nie zjecie ich w innej części Polski

Zobacz również

Skorzystaj z bezpłatnej mammografii w Zabrzu! Zobacz szczegóły

Skorzystaj z bezpłatnej mammografii w Zabrzu! Zobacz szczegóły

Świetne wyniki żużlowców Falubazu. Trzy miejsca na podium, w tym dwa zwycięstwa

Świetne wyniki żużlowców Falubazu. Trzy miejsca na podium, w tym dwa zwycięstwa

Polecamy

Ostrzeżenie przed walką ćwierćwiecza. "Król Cyganów" idealnie wyrzeźbiony

Ostrzeżenie przed walką ćwierćwiecza. "Król Cyganów" idealnie wyrzeźbiony

Nierówna gra Coco Gauff z Magdaleną Fręch. Porażka Polki z trzecią rakietą świata

Nierówna gra Coco Gauff z Magdaleną Fręch. Porażka Polki z trzecią rakietą świata

W Prologis Park Ruda Śląska powstaje czwarty budynek. Magazyn ma 37 tys. m kw.

W Prologis Park Ruda Śląska powstaje czwarty budynek. Magazyn ma 37 tys. m kw.