Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Konopiotka (Siemieniotka)

składniki:

500 g ziaren konopi
200 ml śmietany 18%
50 g masła
50 g cebuli
10 g mąki pszennej
180 g kaszy krakowskiej (jaglanej)
80 g kaszy jęczmiennej
sól
cukier

sposób przygotowania:

Konopie zalać wodą na dwie godziny. Potem odcedzić i znowu zalać wodą, gotować ok. 1,5 godziny. Po ugotowaniu odcedzić zachowując wywar, ziarno zmielić, odsączyć powstałe mleczko i połączyć z wywarem. Do całości dodać podsmażoną cebulę. Całość zagęścić zmieloną kaszą jaglaną. Polewkę zagotować, przyprawić i zabielić śmietanką, podawać z ugotowaną kaszą jęczmienną.

Tradycyjne potrawy świąteczne na Śląsku. Nie zjecie ich w innej części Polski. Goszczą również na Waszych stołach? Sprawdźcie

Tradycyjne potrawy świąteczne na Śląsku. Nie zjecie ich w innej części Polski

Zobacz również

Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek

NOWE
Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek

Kto wejdzie do Parlamentu Europejskiego? Jest nowy sondaż

NOWE
Kto wejdzie do Parlamentu Europejskiego? Jest nowy sondaż

Polecamy

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie

PZPN nagrodzi kluby Ekstraklasy? Przepis o młodzieżowcu w nowej odsłonie

Magnus Carlsen prowadzi w Warszawie

Magnus Carlsen prowadzi w Warszawie

Najważniejsza inwestycja w Katowicach. Wywiad z Marcinem Krupą, prezydentem miasta

Najważniejsza inwestycja w Katowicach. Wywiad z Marcinem Krupą, prezydentem miasta