5 z 16
Poprzednie
Następne
Truskawkowe inspiracje, czyli potrawy i desery z truskawkami. Sprawdź, jakie pyszności możesz przygotować z tymi sezonowymi owocami!
Ryż z truskawkami
Składniki:
masło 25 g
mleko 1 litr
ryż krótkoziarnisty, okrągły 100 g
mała szczypta soli
cukier wanilinowy 1 łyżka
cukier 2 łyżki
truskawki ok. 300 g + cukier 2 łyżki
Wykonanie:
– W szerokim garnku roztopić masło. Dodać mleko, ryż oraz sól.
– Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 40 minut często mieszając drewnianą łyżką.
– Na samym końcu dodać cukier wanilinowy oraz cukier i mieszać aż się rozpuści.
– Truskawki umyć, odciąć szypułki, pokroić na kawałki, następnie rozgnieść widelcem z dodatkiem cukru.
– Ryż nałożyć do miseczek i polać sosem truskawkowym.