Truskawkowe inspiracje, czyli potrawy i desery z truskawkami. Sprawdź, jakie pyszności możesz przygotować z tymi sezonowymi owocami!
Pierogi z truskawkami
Składniki:
CIASTO:
300 g mąki pszennej
szczypta soli
125 ml wrzącej wody
20 g masła
NADZIENIE:
około 200 g truskawek
DODATKOWO:
jogurt grecki lub śmietana 12% lub 18%b200 g
cukier puder
Wykonanie:
– Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 7 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się. Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na około 30 minut.
– Małe truskawki pokroić na połówki, większe na ćwiartki. Można je dodatkowo wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej.
– Wyłożyć ciasto na stolnicę, podzielić na 3 – 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek, obsypując stolnicę i wałek mąką.
– Małą szklaneczką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie.
– W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty, licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (sprawdzić wcześniej bo pierogi mogą być już gotowe, długość gotowania zależy od grubości ciasta).
– Wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacy lub talerzach, zachowując odstępy.
– Podawać, polewając słodką śmietanką lub jogurtem albo posypując cukrem pudrem.