TU BYŁAM odc. 7 Kasia Kapusta gotuje kapuśniak w Zalevajce [DZIŚ PRZEPIS NA KAPUŚNIAK]

Katarzyna Kapusta

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
TU BYŁAM odc.7: Redaktor Katarzyna Kapusta przystawi pieczątkę „Tu byłam” wszędzie tam, gdzie dotrze ze swoją reporterską kamerą. W tym tygodniu motywem przewodnim odcinka była kapusta. Dziś ekstra dla Was: Przepis na kapuśniak. Zobacz, jak zrobić kapuśniak?

W Zagłębiu królową zup jest zdecydowanie zalewajka. Tym razem jednak mimo iż znaleźliśmy się w samym sercu Zagłębia, bo w Sosnowcu, spróbowaliśmy swoich sił gotując kapuśniak. W roli pomocnika kucharza- Katarzyna Kapusta.

To była prawdziwa wariacja na temat kapuśniaku.

Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty

By przygotować kapuśniak potrzebujemy przede wszystkim kiszonej kapusty, ziemniaków, wędzonego boczku, jedną marchewkę, cebulę, pomidory w puszce, kilka ząbków czosnku, ostrą papryczkę, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę i majeranek.

Kiszoną kapustę ciekamy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni razem z czosnkiem i pokrojoną cebulą.

Do gotującej się wody wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, marchewkę, ziemniaki oraz kości z karkówki. Dodajemy także całą cebulę.

Gdy kapusta wraz z czosnkiem i cebulą zacznie się lekko przyrumieniać dodajemy całe obrane pomidory (mogą być z puszki). Mieszamy wszystko razem, a następnie dodajemy do gotującego się na wolnym ogniu wywaru. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy kolejno przyprawy do smaku. Kapuśniak musi chwilkę odpocząć i przegryźć się, dlatego po ugotowaniu warto odstawić go na dłuższą chwilę, a później ponownie zagotować i podawać oczywiście na ciepło.

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kama

Za szybką odpowiedź! Teraz mogę gotować. Serdecznie pozdrawiam.

K
Katarzyna Kapusta

Nie podałam, ma Pani rację. Już to naprawiam :) 500 g kapusty kiszonej, 500 g ziemniaków, 200 g wędzonego boczku i około 500 g kości z karkówki. Na filmie proporcje nieco inne, ponieważ gotowaliśmy na potrzeby lokalu :) Pozdrawiam serdecznie.

K
Kama

że nie podała Pani ilości tej kiszonej kapusty, bo nie chciałabym zrobić zbyt kwaśnej. Wygląda smakowicie, więc będę wdzięczna za uściślenie przepisu. Ugotuję kapuśniak z przyjemnością!

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3