W Zagłębiu królową zup jest zdecydowanie zalewajka. Tym razem jednak mimo iż znaleźliśmy się w samym sercu Zagłębia, bo w Sosnowcu, spróbowaliśmy swoich sił gotując kapuśniak. W roli pomocnika kucharza- Katarzyna Kapusta.
To była prawdziwa wariacja na temat kapuśniaku.
Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty
By przygotować kapuśniak potrzebujemy przede wszystkim kiszonej kapusty, ziemniaków, wędzonego boczku, jedną marchewkę, cebulę, pomidory w puszce, kilka ząbków czosnku, ostrą papryczkę, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę i majeranek.
Kiszoną kapustę ciekamy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni razem z czosnkiem i pokrojoną cebulą.
Do gotującej się wody wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, marchewkę, ziemniaki oraz kości z karkówki. Dodajemy także całą cebulę.
Gdy kapusta wraz z czosnkiem i cebulą zacznie się lekko przyrumieniać dodajemy całe obrane pomidory (mogą być z puszki). Mieszamy wszystko razem, a następnie dodajemy do gotującego się na wolnym ogniu wywaru. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy kolejno przyprawy do smaku. Kapuśniak musi chwilkę odpocząć i przegryźć się, dlatego po ugotowaniu warto odstawić go na dłuższą chwilę, a później ponownie zagotować i podawać oczywiście na ciepło.
*Plebiscyt Hipokrates 2016: Głosuj teraz AKTUALNE WYNIKI GŁOSOWANIA
*Sprawdź, czy możesz zostać policjantem TEST PSYCHOLOGICZNY
*Tyle naprawdę zarabiają żołnierze, policjanci, strażnicy i prokuratorzy
*Czy zdałbyś egzamin na taksówkarza? Jak przejechać przez Katowice? QUIZ
*Wielki wybuch w Sosnowcu: Szkieletor runął ZDJĘCIA + WIDEO
*To co, że wiatr i zimno. Morsy rozpoczęły sezon na Pogorii ZDJĘCIA + WIDEO
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?