Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tworzymy ranking restauracji. A dziś porady Karola Okrasy

Katarzyna Domagała
arc.
Nasi kulinarni eksperci Jarosław Gibas, Remigiusz Rączka i Marek Szołtysek wybrali w ubiegłym tygodniu kilka najlepszych, ich zdaniem, miejsc, w których można w naszym regionie smacznie zjeść. To dało początek rankingowi restauracji tworzonemu wspólnie z Czytelnikami na naszej stronie dziennikzachodni.pl.

Wpisy się mnożą, ale wciąż czekamy na kolejne. Na razie Wasze opinie potwierdzają dane, z których wynika, że blisko 70 proc. z nas codziennie przyrządza obiad w domu, a dla 50 proc. gotowanie to czysta przyjemność. Zdaniem dr Teresy Sikory, psychologa z Uniwersytetu Śląskiego, gotowanie będzie naszą pasją do czasu, aż programy kulinarne nie zaczną... znikać z ekranów telewizora. Poniekąd to właśnie dzięki szefom stacji telewizyjnych, którzy serwują nam programy kulinarne, my, widzowie, chętnie zostajemy domowymi kucharzami.

ZOBACZ RANKING NAJLEPSZYCH RESTAURACJI WOJ. ŚLĄSKIEGO

Dziś zapytaliśmy Karola Okrasę, kucharskiego mistrza, znanego z programu "Smaki czasu" emitowanego w TVP. Podpowiada nam, jak wybrać dobrą restaurację i co zrobić, aby domowe jedzenie znakomicie smakowało i było zdrowe.

Reguła pięciu "U" sprawdza się nie tylko w kuchni, ale i w życiu

Rozmowa z Karolem Okrasą, gospodarzem programu telewizyjnego "Smaki czasu"

Jeść dobrze i zdrowo w domu, czyli jak?
Kiedyś prof. Stanisław Berger ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego opracował moim zdaniem najlepszą zasadę zdrowego stylu życia, w tym jedzenia. Składa się z pięciu "U": Urozmaicaj produkty ze wszystkich grup produktów spożywczych. Unikaj szkodliwych dla zdrowia produktów tłustych, solonych oraz cukrów prostych. Ureguluj spożywanie posiłków w ciągu dnia. Uprawiaj sport. I ostatnia - uśmiechaj się, bo śmiech to zdrowie. Stosując te zasady, możemy być spokojni, że nasze życie będzie piękniejsze, a dieta zdrowa. Do tego wybierajmy produkty od sprawdzonych dostawców, np. pani Krysi z bazaru. Świadomie wykorzystujmy je w kuchni. Częściej gotujmy na parze niż smażmy lub pieczmy. Częściej bez dodatku nadmiernej ilości soli, którą zbyt często spożywamy w za dużych ilościach.

A jak jest z wyborem restauracji. Na co powinniśmy zwrócić uwagę?
Restauracja, która opiera się na sezonowości czterech pór roku, to dobry kierunek. Jej wybór jest kwestią naszego gustu, a o gustach, jak wiemy, się nie dyskutuje.

Jakie potrawy najpewniej zamawiać w restauracjach?
Wbrew powszechnej opinii stawiam na specjalność dnia lub szefa kuchni. To gwarantuje danie na najwyższym poziomie, które obnaża kunszt szefa.

Panu wychodzą śląskie przysmaki?
Roladę śląską, modrą kapustę i kluchy na łachu już w swojej karierze robiłem. Te ostatnie nawet wcześnie, bo już na lekcji technologii gastronomicznej w technikum, ale bardzo sobie cenię ślepe ryby, czyli klasyczną ziemniaczaną zupę.

* CZYTAJ KONIECZNIE:

Nagie ciała ozdobione dziełami sztuki - finał mistrzostw bodypaintingu
Zmiana opon na zimówki to obowiązek NOWA USTAWA

*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera


Ciekawostka! Jedno z miast woj. śląskiego odbudowało swoje średniowieczne mury! [ZDJĘCIA]
Mieszkańcy kontra górnicy - wojna w Bytomiu o fedrowanie. KTO MA RACJĘ?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!